Събориха къща-паметник на културата в Пловдив


Събориха емблематичната къща на Куцоглу зад Община Пловдив, предаде PlovdivTime.bg. Сградата, в която преди 10 ноември се помещаваше детска градина „Славянка”, е проектирана от арх. Йосиф Шнитер и е паметник на културата от новото време с категория „Ансамблово значение”.

По първоначална информация фасадата на сградата на ул. „Гладстон“ 12 трябваше да бъде запазена и да претърпи вътрешно преустройство. Не така обаче мислят инвеститорите.

„Не е предвидено събаряне на фасадите. Напротив! Наляти бяха бетонови плочи за укрепването й, а сега разбирам, че са я съборили. Обектът ще бъде посетен от районната служба „Строителен контрол” и ще бъде спряна работата, каза главният архитект на район „Централен” Петър Петров.

Той допълни, че следващата стъпка ще бъде да подадат сигнал към Инспектората на Министерството на културата.

„Неизпълнението на проект, съгласуван с НИНКН, и събарянето на сграда паметник на културата е незаконно строителство. Общината има всички механизми да спре разрухата. Афектиран съм, защото в Пловдив това не е единичен случай”, каза и арх. Слави Славов от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерство на културата.

Смимка: PlovdivTime.bg