Виж 1към1

ГЕРБ-СДС настоява за проверка на строителството на „Буджака“

Прочети още

Събудете басейна от зимния му сън

Да подготвим басейна за сезона не е толкова елементарно като да изхвърлим старата вода и да сипем нова. Процесът отнема повече от седмица и изисква известно количество работа от ваша страна. За ваше улеснение ви предлагаме задължителните 8 стъпки за чист и здрав басейн на Лари Бискорнет, президент на Асоциацията на притежатели на плувни съоръжения в Ню Йорк, с над 50-годишен опит в бизнеса с басейни. Както казва самият той :“Ако басейнът се отвори правилно, бъдете сигурни, че той ще работи така през целия сезон“.

 

Събудете басейна от зимния му сън

Подготовката на басейна за новия сезон може да отнеме седмица

  1. Не източвайте водата

Първо, никога не изпразвайте басейна, дори да живеете в зона с много суров климат. Ако не ви се налага да правите някакъв вид ремонт или басейнът ви няма покривало и е събрал половим метър листа и боклуци, които трябва да изринете от дъното – просто оставете водата в басейна. Източването му може да доведе до много проблеми. Без тежестта от водата, по-влажната почвата може да го изтласка нагоре и това да избута басейна навън от коритото му. Това ще наложи цялостна смяна на съоръжението.

 

141333

 

  1. Подгответе системите

Започнете процеса с „химично отваряне“ – сглобете филтърната система, почистете кошниците, махнете всички тапи, които сте сложили при закриване на сезона. Докато правите това не махайте покривалото на басейна.

 

bassejni-iz-natural_nogo-kamnya.-oblitcovka-granitom-i-mramo-295615b

 

  1. Долейте, ако се налага

Нивото на водата обезателно пада през зимата. Затова трябва да  долеете вода до необходимото ниво. След това се уверете, че филтъра е чист – ако се налага  – разглобете го и го почистете детайлно. В случай, че ползвате пясъчен филтър – пуснете го в режим самопочистване , преди да включите системата да работи.

 

phoca_thumb_l_38

 

 

  1. Тествайте водата при професионалист

Бискорнет съветва да тествате водата при специалист. Вземете проба от басейна и я занесете в магазин за басейни и принадлежности – там ще тестват водата, обикновено безплатно. „Пълният тест на водата  ще ви покаже всичко – нивата на минерали, алкалните и хлорни нива, всичко, което трябва да поддържате в норма. Тестът ще ви помогне след това да „настроите“ водата“, съветва Бискорнет.

 

543638

 

  1. Балансирайте химикалите

В зависимост от резултатите от теста на водата, трябва да нагодите химикалите в басейна.

Нивата на Ph трябва да са между 7.2 и 7.4. Тези нива определят какво количество хлор се превръща в хлориста киселина във водата. Използвайте сода за увеличаване на Ph и солна киселина или натриев бисулфат за намаляване.

Общата алкалност трябва да е между 80 и 120. Алкалността е буфер на нивото на Ph – ако нивата на алкалност са в границите, нивото на Ph ще е правилното. Използвайте натриев бикарбонат, за да увеличите алкалността и солна киселина – за да я намалите.

Твърдостта на водата е в пряка зависимост от нивата на калций, които трябва да са от 155ррm до 250ppm (части на милион). Колкото по-мека е водата, толкова повече калций ще абсорбира от околната среда.

„Ако не сложите калций във водата, тя ще си го вземе от варовия разтвор в плочките,“ казва Бискорнет. „Това всъщност ще съсипе мраморния прах и дори ще се отрази на винила“, допълва специалистът. Регулирането на твърдостта става чрез използване на калциев хлорид.

Хлорът трябва да е от 1 ррм до 3 ррм. Популярен продукт за домашни басейни са цианурово-базираните таблетки (тези, които изглеждат като големи бели шайби). „Циануровата киселина потиска способността на слънцето, да изгоря хлор“, казва Бискорнет. „Това е като слънцезащитен крем за водата.“

 

749_1_b

 

  1. Изчакайте водата да се избистри

След като изпълните горните препоръки, не бързайте да се мятате във водата, докато тя не се избистри. Филтърът трябва да се чисти всеки ден, докато водата в басейна ви не е напълно прозрачна. Този процес отнема около седмица, като междувременно може да се наложи да добавяте хлор, докато уцелите правилното ниво. Едва когато водата е достатъчно бистра, за да виждате дъното без проблем, може да махнете покривалото.

 

02

 

  1. Ред е на прахосмукачката

След като махнете покривалото, е време да изпрахосмучете басейна. Почистете го от всички листа и отломки.

 

2700_big

 

  1. Поддръжка

Веднъж пуснете ли басейна в експлоатация, трябва да го почиствате всяка седмица и да тествате химичния баланс ежедневно. Бискорнет съветва да тествате водата при професионалист веднъж месечно.

 

 

baseini2big

След като внимателно минете през тези „задължителни осем“ стъпки бъдете спокойни, че басейнът ви се отплати с незабравимо сигурно и спокойно изкарване.