Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Saint-Gobain откри първата в света eднофамилна къща, направена изцяло от 3D принтиран бетон

Жител на Айндховен – Холандия, получи ключовете на първата къща, направена изцяло от 3D принтиран бетон.

Чрез своето холандско подразделение – Saint-Gobain Weber Beamix, Saint-Gobain разработи специални високотехнологични хоросани за използване в 3D принтери, както и технологията за печат с Witteveen + Bos, консултантска и инженерингова компания. Други партньори в този проект са строителната компания Van Wijnen, институционалният инвеститор Vesteda, Айндховенският технологичен университет и община Айндховен.

„3D печатът позволява по-ефективно и устойчиво строителство. Тези печатници използват по-малко материали и чрез тях могат да бъдат изградени много по-бързо, с по-голяма гъвкавост, персонализирани и с обновени дизайни къщи. Ускорението на тази технология отваря нови възможности за строителство“, каза Бас Хюйсманс, главен изпълнителен директор на Вебер Бенелюкс.

Методът на изграждане

Голямата каменна форма на къщата демонстрира свободата на формата, която се предлага чрез 3D печат на бетон. Къщата от 94 квадратни метра се състои от 24 отпечатани бетонни елемента, които се отпечатват слой по слой в печатницата в Айндховен. Елементите са транспортирани с камион до строителната площадка и поставени върху фундамент. След това къщата е снабдена с покрив и рамки и са направени довършителните щрихи. Благодарение на ефективната изолация, къщата е много енергийно ефективна и осигурява по-голям комфорт за обитателите си.

Следващите домове

Тази къща е част от програма за пет къщи, които ще бъдат построени една след друга, така че всяка нова конструкция може да бъде оптимизирана чрез надграждане на знанията от предишните.

Повече информация за етапа на проекта тук: https://www.3dprintedhouse.nl/en/

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
фасада 26.07.2022

Предимства на минералната вата при топлоизолиране на контактни фасади

Контактни фасади Външната топлоизолация е най-разпространения метод за изолиране на сгради. Най-често се изпълнява като външни топлоизолационни композитни системи (ETICS). […]

Прочети още
30.06.2022

Как да изпълним топлоизолационна система с крайно керамично покритие, клинкерни плочи или камък

Изпълнението на топлоизолационни системи върху фасадите на сградите по класическата технология много често не предлага нужното богатство от крайни покрития, […]

Прочети още