Сънародници създадоха първата система за управление на пандемии


Български екип от разработчици, учени и предприемачи създаде първата в света ERP система за цялостно управление, наблюдение и прогнозиране на пандемии. Тя се нарича OpenPandemic и обхваща всички аспекти от разпространението, здравословното и икономическо влияние на епидемиите.

Целта е тя да подпомогне правителствените институции, здравните учреждения, медицинските специалисти и гражданите, улеснявайки справянето с този тип бедствия.

Open Pandemic включва централна платформа с 14 модула, както и 100% анонимно мобилно приложение. Всички модули вече са напълно разработени, тествани и готови за работа.

Системата е разработена от Росен Генчев, основател и изпълнителен директор на биотехнологичната компания BioSeek, Мария Недина, мениджър на бази данни  в Twitter, група ИТ специалисти, Георги Иванов, изпълнителен директор на Noble Hire и учени от Оксфорд.

Open Pandemic позволява на здравни и правителствени институции да наблюдават развитието на дадена инфекция и да управляват по-ефективно болничните ресурси. Тя може да спомогне за превенция на евентуална втора вълна от COVID-19, както и на други заболявания. Вградени са редица инструменти за прогнозиране на бъдещите епидемии, както и за развитието на настоящите във времето.

Всяка година по света се появяват над 700 епидемии. Много от тях отнемат човешки животи и засягат сериозно общностите, в които се разпространяват. Въпреки това значимо предизвикателство до момента нямаше разработена цялостна платформа за управлението им, която да спомага за тяхното своевременно следене и ограничаване. Резултатът ни е една изцяло завършена платформа, Вярваме, че тя ще е от полза както за правителствата и здравните институции, така и за обикновените хора“ – споделя Мария Недина от OpenPandemic.

Екипът е убеден, че системата ще представлява интерес не само за институциите в България, а има шанс да се наложи и като решение на редица проблеми, свързани с пандемията на европейско ниво, с което страната ни ще даде своя принос в настоящата тежка ситуация.