Съвети и идеи за малка баня

Панелното строителство не е разточително на място за банята. Но всяка баня може да е красива и удобна.


Дизайнерът Лесли Ламар, съсобственик и директор по интериорите в TRG Architects в Бърлингейм, Калифорния, е носител на първа награда в конкурса „Най-добра малка баня“ през 2013 г., финансиран от Националната асоциация за бани и кухни. Лесли Ламар наистина обича предизвикателството да вземе максимума от малкото пространство.

Това са нейните 8 професионални съвета за Вашата малка баня:

Търсете оптималните размери.
Твърде голямата вана е загуба на пространство, след като повечето хора така или иначе са седнали вътре. Има различни варианти за използване на мястото, спестено с по-малка вана – може да сложите етажерка, рафтове. Колкото повече неща можете да съберете в банята, толкова по-добре.

1

 

Използвайте ъглите.
Ъгловите мивки, с или без шкаф, са чудесен начин да оползотворите ограниченото място. Когато проектирате, можете да моделирате наличното пространство според Вашият вкус и нужди.

2

3

 

Душът е за предпочитане.
Много по-удобно е да вземеш душ, когато не си във ваната. Стъклените душ-кабини не стесняват оптически пространството. Много по-удобно е и за възрастните хора да взимат душ, без да трябва да се катерят, за да влязат във ваната.

44

 

Предпочитайте по-малкото.
Независимо дали искате или имате шкаф за баня, изборът на мивка също има значение. Вземете по-малка мивка и по-малък, но многофункционален шкаф с много чекмеджета за съхранение.

3399_0435

Малка стояща или стенна мивка.
Ако нямате шкаф за баня или не искате, разгледайте стоящите мивки (с ботуш) или мивките, които се монтират на стена. Без шкаф банята ще изглежда по-голяма, особено когато е наистина много малка.

 

 

Шкафът над мивката.
Дълбокият шкаф може да побере повече неща, но пък ще намали пространството. Ако можете, монтирайте два по-малки шкафа един до друг. Ако са и с огледални вратички, не само мястото за съхранение ще се удвои, а и оптически ще увеличи помещението.

 

 

Кръгла окачена тоалетна.
Ламар съветва за малка баня да се избират окачени тоалетни с кръгли, а не удължени купи, защото са по-компактни. Не забравяйте, че изборът Ви трябва да съответства на цялостната естетика и дизайн.

555

 

Светли цветове.
Светлите и ярки цветове винаги са по-атрактивни и за предпочитане – включително и в банята, където светлината допълва функционалността. Лампите на тавана са добро решение, но осигурете и целево осветление. Ако се бръснете или гримирате в банята, ще го правите по-лесно и безопасно на светло.

Вижте още:

60+ странни и интересни идеи за баня

Величието на Банята в Банкя