Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Създадоха първите в света плочки от рециклирани яйчени черупки

яйчени черупки

Първите в света стенни плочки изработени от резиклирани яйчени черупки вече са факт. И да си признаем, тази дизайнерска иновация определено ни впечатли…

Всяка година по света се произвеждат около 250 000 тона отпадъци от яйчени черупки и, както и с безброй други видове отпадъци, и тези най-често се озовават по депата за боклук. Но проблемът със замърсяването и въпросът „Какво да правим?“ остават…

Преди време ви разказахме за проблема с тоновете отпадъци от мидени черупки и как той провокира креативността на две млади дизайнерки да намерят решение като ги рециклират и превръщат в бетон от мидени черупки. Е, днес продължаваме в същия дух, само че главен герой този път са не мидените, а яйчените черупки и по-специално – първата еко колекция от стенни плочки „CArrelé“ на Nature Squared.

Екологично устойчива, в тази колекция стенните плочки са ръчно изработени от рециклирани яйчени черупки.

„CАrrelé“ е и резултат от креативността и амбицията на Елейн Ян Линг Нг – новоназначеният главен иноватор на материали в компанията, да покаже на какво е способна. Това е един от първите й проекти за Nature Squared, която има дългогодишни традиции в това да превръща естествени (необичайни донякъде) материали в устойчиви строителни такива.

яйчени черупки

“Ако този твърд био отпадък (яйчените черупки) е достатъчно добър за медицинската индустрия, то това е достатъчно доказателство, че има голяма здравина и стабилност. А с промяна на формулата тези свойства могат да се използват и в други индустрии като архитектурата…“, разсъждава Елейн Нг.

И така се ражда идеята, след което в продължение на две години във фабриката на Nature Squared в Себу (Филипините) хиляди биологични бели яйчени черупки се събират от местните пекарни, кухни и пр. Обработват се и се натрошават на ръка. След това се комбинират със свързващ агент. После се оставят да се втвърдят при стайна температура, за да се стигне до крайния резултат – плочки от яйчени черупки!

Противно на това, че яйчените черупки се свързват с крехкост, те всъщност се оказват много здрави. А също така и естествено устойчиви на UV лъчи. (Да не забравяме, че именно от тях във фармацевтичната индустрия се извлича калция, който има наистина много широка употреба). Освен това абсорбират естествените цветове устойчиво и по очарователни начини, както можете да видите от крайния резултат на колекцията. И съответно – ги превръща в конкурентен и интересен строителен материал.

яйчени черупки

За колекцията са използвани естествени оцветители като индиго, брош и хлорофил (зеленият пигмент, намиращ се в растенията).

Лесни за почистване, тези плочки от яйчени черупки са подходящи за стените във всеки тип помещение. Включително и в мокри такива като бани и кухни. От Nature Squared не крият и плановете си за разширяване на колекцията до подови настилки.

яйчени черупки
Тези плочки приличат много на терацо, но както стана ясно – не са 🙂

Това е първият път, когато отпадъците от яйчена черупка се превръщат в търговски продукт.

В това са категорични от компанията иноватор.

яйчени черупки
Снимки: Nature Squared
бетон 22.06.2021

Бетон от мидени черупки? Невроятно, но факт!

Бетон от мидени черупки?! Може да ви звучи странно или дори невероятно, но всъщност е факт. 🙂 Sea Stone е […]

Прочети още
08.09.2021

Първата в света 3D отпечатана площадка за паркур е от рециклиран бетон!

Примерите за иновативни 3D отпечатани архитектурни проекти са все повече и все по-впечатляващи. Наскоро ви представихме първия в света 3D […]

Прочети още