Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Създайте жилищно пространство на открито с модерен дизайн в 7 стъпки

Превръщането на градината във функционална част от жилищното пространство е задача, пред която всеки, който има двор, рано или късно се изправя, за да намери най-доброто й решение. Всъщност процесът изисква много повече от това да включите градински мебели или да прекарате няколко часа навън.

Какви са стъпките, за да превърнете двора в лично убежище на открито, за да се възползвате максимално от него, ни разкрива Шалини Мисра. Световно известният интериорен дизайнер акцентира върху 7 основни стъпки, които, ако следвате, ще ви помогнат да увеличите гъвкавостта на вашата градина, за да я превърънете в мечтаното жилищно пространство на открито с модерен дизайн.

1. Разделете градината си на зони.

В зависимост от големината на пространство, с което разполагате, разделянето на вашата градина на зони може да бъде най-добрият начин да я превърнете в многофункционална среда.

Например, една част можете да използвате като външно жилищно пространство – открита дневна зона. Друга – като градина за домашно отглеждани плодове и зеленчуци. А трета – да оставите като свободна зона за игри и забавление на по-малките членове на семейството или за събиране на слънчев тен.

Когато обмисляте всички възможности как планирате да използвате вашата градина, имайте предвид, че тези зони не трябва да се различават по дизайн или да има ясни граници около тях. Те са ви нужни преди всичко, за да ви помогнат да идентифицирате целите и приоритетите си по време на фазата на проектиране.

2. Създайте пространство на много нива.

Градината на няколко нива добавя вълнение и интрига веднага. А това означава, че това е чудесен начин за проектиране на жилищно пространство на открито.

Ако градината ви не е на едно ниво, опитът да я изравните може да бъде скъпа, отнемаща време и в крайна сметка безполезна задача. Използвайки подпорни стени и проектирайки стъпала, стълби и склонове, можете обаче да се възползвате от неравната градина и да я използвате като основа на вашето жилищно пространство на открито.

Разбира се, можете да постигнете този ефект, дори ако градината ви се окаже равна. С малко озеленяване можете да създадете своя собствена многостепенна идилия на открито. Можете да добавите почва, за да изградите различни слоеве във вашата градина, за да се постигне естетика на много нива.

3. Комбинирайте твърдо и меко озеленяване

Комбинирането на меко и твърдо озеленяване позволява да постигнете баланс между различните елементи. Полагането на усилия голяма част от вашата градина да се превърне в просторен вътрешен двор например, може да направи пространството да изглежда като лишено от природа. Затова запълването му с цъфтящи саксийни растения и използването на пълзящи и увивни растения като фон помага да се балансира твърдото озеленяване на вътрешния двор с мекото озеленяване на растенията, цветята и храстите.

Когато търсите идеи за дневна зона на открито, не забравяйте, че това включва селекция от мебели за новото пространство. Това може да подобри визуалното въздействие на двора като цяло. Не забравяйте обаче да балансирате с растения, дървета и храсти, за да създадете спокойна среда и да стабилизирате естетиката.

Комбинирането на меко и твърдо озеленяване позволява да постигнете баланс между различните елементи.

4. Предизвикайте всички сетива

Няма съмнение, че ще искате да създадете визуално въздействие с жилищното си пространство на открито, но защо да спирате дотук?

Когато говорим за идеи за всекидневна на открито например, постарайте се да предизвикате всички сетива с избраните от вас функции и теми за дизайн.

Добавянето на малък водопад например ще ви гарантира, че можете да слушате течаща вода, докато релаксирате в градината си. Засаждането на ароматни билки и растения, като лавандула или люляк например, ще ви помогне да бъдете заобиколени от примамливи аромати всеки път, когато излезете навън.

По същия начин използването на редица текстури във вашето външно жилищно пространство може да добави дълбочина към вашия дизайн, но също така и да удовлетвори вашето усещане за допир. Дори текстила, който избирате за столовете имогат да ви гарантират, че има различни начини да си гарантирате, че новото ви жизнено пространство на открито предизвиква сетивата.

5. Разширете дома си

След като знаете как да проектирате жилищно пространство на открито, имате потенциал да разширите дома си, но не по начина, по който си мислите. Това не включва получаване на разрешение за строеж или изграждане на допълнителни стени и тавани, а по-скоро разширяване на интериора на дома ви на открито.

Когато вашето жилищно пространство на открито продължава потока и усещането за вашия интериорен дизайн, вие засилвате усещането за плавност, което вече трябва да сте постигнали в имота си. Това ви позволява да създадете външно жилищно пространство, което идеално допълва интериора на вашия дом.

Използвайки двойни, тройни и плъзгащи се врати или панорамни прозорци, можете още повече да размиете границите между закрито и открито и да създадете зашеметяващо, многостранно пространство.

6. Помислете за практичните удобства

Жилищното пространство на открито трябва да ви позволи да прекарвате повече време в градината си. Но трябва и да сте сигурни, че разполагате с всички практични удобства за това, ако ще се възползвате максимално от него.

Това може да означава да увеличите обхвата на вашия рутер, за да сте сигурни, че ще имате достъп до интернет в определеното за вас външно жилищно пространство, например. Друга възможност е да инсталирате електрически контакти на дискретни места, така че да можете да използвате смарт устройства

Въпреки че в бъдеще могат да се правят промени, е по-лесно да предвидите тези практични екстри от самото начало. Когато ги вграждате във вашия дизайн, можете да използвате ефектния външен дизайн, за да скриете окабеляването например.

7. Заложете на текстил

Много хора се притесняват да използват текстилни тъкани на открито, което е разбираемо, предвид дъждовете например. Въпреки това, текстилът е важен начин за увеличаване на комфорта и помага да накарате пространството да се чувства по-приветливо. Изборът на тъкани, предназначени за използване на открито, като възглавници или килими, гарантира, че можете да подобрите вашето външно жилищно пространство със зашеметяващ дизайн и текстури. Просто трябва да избирате декоративни платове, подходящи за използване навън.

P.S. Дайте живот на идеите си!

Когато увеличите функционалността на вашата градина, ефективно я трансформирате в друга стая. Независимо дали планирате да прекарвате дните си на слънце, да работите от вкъщи или да се забавлявате със семейството и приятелите, дневната зона на открито ще подобри функцията, стила и гъвкавостта на вашия дом.

За Шалини Мисра

Шалини Мисра е международно признат интериорен дизайнер, основател и собственик на Shalini Misra Ltd – компания, специализирана в създаването на луксозни интериори и жилища.

Ние вярваме, че добрият дизайн трябва да носи отговорност към света, който обитава.

Възприемайки холистичния подход, дизайнерската философия в работата на Шалини е концентрирана върху сливането на старото с ново; играта със светлината, текстурите и шарки, докато „играе“ с обема на пространството.

Източник и снимки: Shalini Misra

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

29.06.2021

Архитектурни връзки: арх. Ваня Мянкова и арх. Красимир Джеджев

Ако партньорът в живота ви е и човекът, с когото работите, как бихте изчислили продължителността на времето, което прекарвате заедно? […]

Прочети още
18.02.2021

Владимир Владимиров: Импровизациите не помагат, когато става дума за покриви

Интервю: Ани ДАМЯНОВА Този разговор ми е дежа-вю за втори път. Преди не знаех как да го тълкувам, пък и […]

Прочети още