Сблъсъци между противници на карантинните мерки и полицията в Любляна

Лукашенко затвори границата за беларусите в чужбина, за да не вкарат зараза


Словения

Няколкостотин демонстранти, протестиращи срещу въведените от словенските власти карантинни ограничения, се събраха тази вечер на неразрешен митинг в столицата Любляна.

Протестиращите се отзоваха на призив в социалните мрежи на AnonymousSlovenia и предизвикаха сблъсъци с полицаите в центъра на Любляна, като хвърляха по униформените пиротехнически средства и павета. Полицията използва специални средства и затвори улици, водещи към сградата на парламента и участниците трябваше са се изтеглят от централната част на града.

Към 21:00 ч. местно време безредиците бяха прекратени, а полицаите преминаха към контрол на спазването на вечерния част, въведен в Словения заради втората вълна на пандемията от COVID-19.

За справяне с безредиците се включила и конна полиция. Органите на реда използвали водни оръдия и сълзотворен газ. По информация на телевизионния канал „Поп ТВ“ двама души са били откарани в болница.

Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко нареди на граничните власти да не пускат в страната беларуски граждани, заминали в чужбина по време на пандемията, за да не се допусне разпространение на COVID-19.

Дадох разпореждане на командващия граничните войски да не пускат в страната не само хора с чужди паспорти, но и тези умни беларуси, които са заминали от страната ни в това сложно време. Не ни трябва да ни вкарват зараза, и няма значение с какъв паспорт”, заяви Лукашенко на съвещание. „Отишли в чужбина да учат, нека учат, отишли да работят, нека работят. Ние не сме им пречили. Затова нека там работят и се лекуват”, добави президентът.

По думите му забраната няма да важи обаче за беларуските граждани, прибиращи се от Русия, по силата на споразуменията за граничния режим между двете страни.

 

Вижте още:

Защо се случи кризата COVID-19?

СЗО и Wikimedia в сътрудничество за достоверна информация за COVID-19