Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Сделката за удълбочаване на пристанище Варна е неизгодна. Отива в прокуратурата

пристанище

ГДНП внася в прокуратурата материали от проверката за удълбочаването на двата канала на пристанище Варна. Изводът на разследващите е, че има данни за престъпление. Изпращат материалите в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка.

Припомняме, че проверката започна в началото на 2022 г. по сигнал на Министерството на транспорта и съобщенията. Тогава транспортният министър Николай Събев изрази мнение, че 435 милиона лева са били изхарчени без резултат.

По случая са събрани и анализирани материали от Агенция „Държавна финансова инспекция“ и други институции. Установено е, че след провеждане на процедурата по възлагане на обществената поръчка за удълбочаването на двата канала на пристанище Варна е сключен договор за изпълнение с еднолично акционерно дружество. Съгласно подписаното с възложителя споразумение от 1 октомври 2019 г. е следвало избраното акционерно дружество да извърши дейностите „на свой риск, със свои материали и техника, механизация и човешки ресурси“.

Независимо от условията на документа и без да има право, дружеството възлага дейностите на друго предприятие. То от своя страна – на трето, съобщават от МВР.

В хода на проверката разследващите установяват, че първоначално избраното дружество не е разполагало с нужния ресурс и техника за възложената дейност. А второто е имало малък екип от специалисти и техника, което не позволява извършването на подобна дейност.

Заключението на разследващите е, че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 220 от НК.

снимка: Пристанище Варна

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Николай Събев пристанище 10.01.2022

Министър Събев: Тече проверка на проекта за удълбочаването на Пристанище Варна

Тече проверка за целесъобразност на проекта за удълбочаване на Пристанище Варна, каза транспортният министър Николай Събев. В предаването „На фокус […]

Прочети още