Виж 1към1

ГЕРБ-СДС настоява за проверка на строителството на „Буджака“

Прочети още

Сдружение „Врачанските къщи“ ще пази архитектурната красота на Враца

В началото на Новата година беше регистрирано сдружението с нестопанска идеална цел „Врачанските къщи“. То е създадено, за да консолидира общественото мнение и да ангажира общинската управа на Враца със запазването на автентичната архитектурна среда в града.

Градът има уникални стари къщи в центъра и те не трябва да бъдат събаряни – това е накратко посланието на сдружение „Врачанските къщи“.

То е учредено от Светла Буюклийска, която е музикант и е работила дълги години в чужбина, но сега живее във Враца. За каузата са обединени архитекти-реставратори, хора на изкуството, историци, краеведи с голям архив и граждани. Тяхната обща цел е да се запази архитектурната красота на Враца.

„Новото сдружение е плод на желанието на голяма част от нас, врачани, да защитим от гибел, да съдействаме за съхраняването и обновяването на немногото, но все още останали, стилни стари къщи във Враца. Това е каузата, която ни обединява.

Ядрото на сдружението ни е от архитекти-реставратори, хора на изкуството, историци, краеведи с голям архив и граждани, обединени от мисълта да запазим архитектурната красота на Враца и я предадем в подобаващ вид на следващите поколения. Стоим с целите си на народополезна почва без партийни и политически семена в нея. Приемаме всеки, който добронамерено иска да подпомага нашата кауза.

Даваме си сметка, че наред с новото обновяващо Враца модерно строителство, именно те, красивите стари къщи, са онзи романтичен детайл в града, който носи духът, уюта, и аристократизма на отминалите времена и дава престиж на Враца. А да се живее в подреден, уважаващ себе си град, създава самочувствие и на гражданите му. Това ще е силен акцент привличащ вниманието на всеки турист.“

 

Вижте още:

Единствената запазена възрожденска къща в Монтана

Историята на красивия парк-музей „Врана”