Седмица на водата 2018 започва с фотоизложба


От 22 март 2018 г. фотоизложбата „Изворите в България“ може да се разгледа  в Регионален исторически музей – София, на пл. „Бански“ 1, който се помещава в сградата на Централна минерална баня.  Експозицията ще представи избраните 50  фотографии от цялата страна, заявили участие в едноименния национален фотоконкурс. Номинациите бяха определени от онлайн-публиката и независимо жури в състав: инж. Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите(БАВ),  доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова – директор на Регионален Исторически Музей – София, Иво Николов – фотограф, автор на „Пътеводител на българските водопади“.

Само 4 от включените във фотоизложбата снимки ще получат отличия. А кои ще са те, ще стане известно на 26 март (понеделник) – на тържествена церемония в сгадата на Централна баня. Организатори на проявата са Българска асоциация по водите (БАВ), най-голямата неправителствена организация във водния сектор и сдружение „Аз обичам водата“.

Наградният фонд на конкурса се осигурява от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), партньор на инициативата. Фотоконкурсът и изложбата са част от „Седмица на водата“ 2018 която през 2018 се осъществява за шеста поредна година по проект „Международен воден мост”.

Фокусът на инициативата тази година е върху находищата на минерална вода в България и поставяне на въпроси, свързани с тяхното управление, използване и потенциал. В тази връзка на 26 март(понеделник) в емблематичната сграда на Централни минерални бани ще се проведе кръгла маса по темата, която предвижда да събере становищата и мненията на различни институции, общини, представители на бизнеса и неправителствени организации, които имат пряко отношение със сфери на управлението и използването на минералните води.

Партньори на събитието са Министерство на околната среда и водите (МОСВ), копирни центрове „Мания Принт“, списание БУЛАКВА.

Обсъжданията по ключови въпроси, свързани с водния сектор естествено ще се пренесат на международната конференция БУЛАКВА, на тема: Инвестиционни предизвикателства пред водния сектор – иновативни решения и финасови стратегии.