Село в Португалия се охлажда по естествен начин


Клиент се обръща към базираната в Лисабон архитектурна фирмаStudio 3A с молба за помощ в архитектектурен проект в крайморското селище Comporta. Още тогава архитектите знаят, че основното предизвикателство ще бъде поддържането на къщите естествено хладни по време на горещите лета. В съответствие с ангажимента си за устойчива архитектура, архитектите използват пасивни слънчеви стратегии и ефективна изолация, за да намалят топлинната енергия. Фирмата също така обедини силите си с дизайнерското студио Mima Housing за сглобяване на сградите, наречени Cabanas в Comporta. Те са покрити със слънчеви панели и обвити в овъглена дървесина за издръжливо и без необходимост от поддръжка покритие.

Архитектурата на Cabanas в Comporta следва модулен дизайн от три вида: “интимен модул”, в който са разположени спалнята и банята; „социален модул“ за жилищни помещения с място за открит басейн; и “сервизния модул”, който също служи за съхранение на автомобили. Заедно с Mima Housing, студио 3A сглобява модулните сгради със сандвич панели и дървени фуги. Фасадите са облечени в дърво, овъглено в черно, използвайки японската техника на Shou Sugi Ban.

„Нашия строителен метод е основан върху традиционните рибарски хижи, които използвахме за вдъхновение за нашия проект”, обясняват архитектите. „В тази област, хижите са построени преди много години и са много функционални и бързи за изграждане, което е друг важен момент от нашия проект. С този тип строителство имахме няколко предизвикателства: горещия летен средиземноморски климат и комарите, които са добре познати, че ви засягат в района. Въведохме различни устойчиви стратегии за намаляване на усещането за топлина, като например изчислените надвиснали прозорци, прозоречните стъкла с ниско излъчване и опънатата система за слънчево засенчване между модулите на кабината.“

Топлинното поглъщане се контролира допълнително с двойна система от щори, монтирана както в интериора, така и във външността. Външните щори също се отварят, за да предпазят дома от нашествия на комари. Стратегическото разположение на сградите оптимизира соларната ориентация и достъпа до охлаждащите ветрове. Тъмната циментова настилка се използва, за да се възползват от топлинната маса, докато фотоволтаичните панели и термопомпите помагат за отоплението на сградите през зимата.

 

Източник: Inhabitat