Северна Корея взриви офиса си за връзка с Южна Корея


Северна Корея взриви офиса си за връзка с Южна Корея, който се намира в граничния град Кесон. Тази информация бе съобщена от министерството на Съединението на Сеул.

Тези действия са следствие на нарастващото напрежение между Сеул и Пхенян.

Южна Корея твърди, че Северна Корея е взривила съоръжението, което бе открито от двете страни още през 2018 г. По-рано през деня очевидци съобщиха за взрив и дим, идващ от района.

Aгенция Йонхап разпространи информация, че в граничния град Кесон в Северна Корея се вижда стълб дим, чула се и експлозия.

Инцидентът е на фона на изявление на Пхенян за плановете да върне свои военни части в райони, от които са изтеглени войски в съответствие с междукорейските споразумения.

В понеделник Северна Корея предупреди Сеул, че въоръжените сили подготвят „акт на отмъщение” за разпространение на агитационни листовки, които обиждат висшето ръководство в Пхенян.

Това бе предшествано от изявление, публикувано в събота от първия заместник-шеф на отдел на Централния комитет на Корейската партия на труда (КПТ) Ким Йо Чен. По-малката сестра на лидера на КНДР Ким Чен Ун заяви, че Пхенян възнамерява да предприеме „следващата стъпка“ в близко бъдеще. По-конкретно, тя подчерта, че вземането на решения относно последващи действия „ще бъде поверено на Генералния щаб на Корейската народна армия“.

Източник: cross.bg