Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Сезираха Окръжна прокуратура-Варна за некачествен ремонт на училище

училище
След ремонт за 2,6 милиона лева, осигурени чрез европейско финансиране, училище във Варна се оказа в аварийна ситуация.

Варненската окръжна прокуратура е сезирана за ремонта на училище „Димчо Дебелянов“ в града. Служители на Икономическа полиция са извършили проверка по случая, след като през февруари паднаха керемиди от покрива на училището, на което бе направен ремонт за 2,6 милиона лева. Това съобщи директорът на ОДМВР – Варна старши комисар Атанас Михов. Преписката по случая е предадена в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление по служба.

Експерти на Регионална дирекция – ДНСК също са извършили проверка след инцидента през февруари с падналите керемиди. Направена е оценка на щетите като предварителни данни покривната покривка има нарушения. Конструкцията под покрива обаче няма нужда от допълнително укрепване, обясни началникът на дирекцията Кирил Москов. Окончателното становище на дирекцията се очаква да бъде обявено до края на седмицата.

На пресконференция по случая областният управител Благомир Коцев обяви, че след като приключат всички проверки по случая, той най-вероятно ще сезира и Европейската прокуратура, тъй като ремонтът е направен по европейски проект от Общината.

Ремонтът на сградата започна през 2018 г., а през септември 2019 г. сградата е въведена в експлоатация.

Това припомнина свой ред директорът на училището Калина Нушева. По думите й още в края на същата година тя е подала сигнал до общината, че от покрива има надвиснали керемиди, защото са разместени. Директорът уточни, че от тогава до днес е подала 55 различни сигнала.

На отделна пресконференция в петък заместник-кметът на Община Варна Христо Иванов обяви, че парите за възстановяването на покрива – 5 000 лева, ще бъдат осигурени от застрахователното дружество. По думите му през 2021 г. са констатирани дефекти на физкултурния салон и покривното покритие. Сградите обаче все още са в гаранция след ремонта. Общината е направила опит да се свърже с фирмата-изпълнител – „Рич 5“, но връзка не е осъществена. По тази причина през февруари т.г. общината обявява обществена поръчка, на която са се явили четирима кандидати. Вече е избран изпълнител, който ще поеме гаранционните ремонти. А работата ще стартира най-късно месец след подписване на договора, като необходимата сума ще бъде около 67 хиляди лева. Общината ще плати ремонта, но ще си търси парите по съдебен ред, обобщи Иванов.

снимка: СУ „Д. Дебелянов“, Варна

Последвайте ни във Facebook – най-важното предстои!
Сарафово 28.03.2022

Ще строят нов корпус за училището в „Сарафово“

Община Бургас ще строи нов корпус на ОУ „Христо Ботев“ в „Сарафово“. Кметът на Бургас Димитър Николов предложи изграждането му […]

Прочети още
22.03.2022

Музейко става първото в България иновативно училище от ново поколение

Фандъкова: Създаваме първото в България иновативно училище от ново поколение Първото в България иновативно училище от ново поколение с фокус […]

Прочети още