Сезонът пред провал, няма чужденци

Спадът на туризма е напълно логичен резултат от бетонирането на българското море


Туристите по българското Черноморие се топят като лански сняг. Заведенията са празни, малцина плащат за чадър и шезлонг на плажа, а засега изгледите за подобрение на ситуацията до края на сезона не са никак оптимистични.

„Индикациите за очакван спад на чуждестранните туристи по морето са още от началото на годината, а причините до голяма степен са геополитически. В Турция, Египет, Мароко и Тунис е спокойно, а Сърбия и Македония се включиха с агресивни рекламни кампании“, обясни пред OFFNews изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

Според нея до момента – последните дни на юни, спадът на туристите по българското море е с 8-9 процента. Карастоянова е категорична, че в момента всяка една информация за това как върви сезонът е със съмнителна представителност. Спад обаче безспорно има.

„Ние работим с данни на Министерството на туризма, на МВР, на летищата във Варна и Бургас и туристическия бизнес. Но реалната ситуация ще стане ясна едва в края на сезона“, каза тя.

Спадът на туризма е напълно логичен резултат от бетонирането на българското море и нискокачествените услуги предлагани у нас. Според данни на социологическата агенция „Тренд“ много голяма част от хората у нас избират да платят по-скъпо за почивка в Гърция и Турция, отколкото да се радват на нашите вълнички.

Карастоянова не е съгласна, че родният туристически продукт е незадоволителен, както смятат много българи. Според нея обяснението е друго.“България губи позиции, тъй като призивите на бизнеса да се рефинансира националната туристическа реклама с част от приходите от туризма не бяха чути“, казва тя.

Според нея правителството през последните години не е направило нищо, за да задържи положителните тенденции в сектора и не е осигурило приличен бюджет на министерството на Николина Ангелкова.

През последните дни столицата е блокирана от екопротести в защита на Черноморието от варварското презастрояване и забраната за къмпингуване.

Според промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие палатките, кемперите и караваните могат да бъдат разположени само на определени за това места, а нарушителите ще бъдат глобявани.

Президентът Румен Радев наложи вето върху скандалните текстове, но парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление го отхвърли.

Източник: novini.london