Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Сграда, облечена с иглолистна дървесина с устойчив произход, налага нови норми в строителството

Новото арт депо към Германския морски музей е изцяло покрито с устойчиво обработена иглолистна дървесина

Елегантна, устойчива и впечатляваща, скорошната разработка на архитектите от Haslob Kruse + Partners съчетава минало и настояще с експанзивен дървен екстериор, използвайки устойчиви дървени покрития… Компанията, специализирана в обработката на дърво, Kebony, „разби“ европейската строителна индустрия с напредничавия си метод за обработка на иглолистна дървесина, която архитектите използваха, за да облицоват новото изследователско депо на Германския морски музей в пристанищния град Бремерхафен (Северно море).

Прилагайки иновативната си технология, Kebony създават екологично чиста дървесина с устойчив произход.

Те нагряват иглолистната дървесина с фурфурилов алкохол, страничен продукт от селското стопанство, като я модифицират, за да поддържа същите трайни свойства на промишлената твърда дървесина, без да е необходимо обширно обезлесяване. Т.е. този метод осигурява на иглолистния материал същата издръжливост като на тропическите твърди дървета. А това гарантира, че облицовката на депото ще отговори положително на климатичните предизвикателства на района, характеризиращ се с влажен, ветровит и солен климат.

Освен това модифицираната дървесина е дълготрайна и запазва естествената си естетика в продължение на много години. Издръжливостта на материала означава, че той ще изисква възможно най-малко поддръжка и ще издържи на големите климатични натоварвания върху сградата.

Естетическо съвършенство

Благодарение на използваната иглолистна дървесина е постигната и морската визия на сградата – шарката на дървото наподобява корпуса на дървен кораб, създавайки уникално усещане за място, което е едновременно уникално и разпознаваемо.

Далновиден и екологичен подход към архитектурата.

„Дълго време обсъждахме кой материал би бил подходящ тук, до водата, със соления въздух и силния вятър. В крайна сметка, заедно с клиента, избрахме дървесината Kebony, защото е много издръжлива и лесна за поддръжка. Освен това се произвежда по устойчив начин“, обяснява арх. Йенс Крус.

Проектиран с акцент върху модерността и екологичното строителство, Морският музей използва най-новите разработки в складирането, климатизацията и технологиите.

Модерни системи за контрол на климата поддържат температурата във вътрешните пространства между 17 и 22 градуса и относителна влажност 40-60%. А превозните средства за доставка влизат в сградата през въздушен шлюз.

В строителния процес пък са използвани единствено устойчиви материали. А резултатът е музейно депо с огромни размери, но основано на екологосъобразна практика.

Започнато през ноември 2019 г., депото от 2300 кв. м ще приюти около 60 000 морски артефакта, част от колекцията на музея, която датира отпреди 600 години.

Сред артефактите са ветроходната спасителна лодка, построена през 1911 г. и смятана за непотопяема. Множетсво фигури, модели на кораби, такелаж, чаши, навигационни инструменти и др. Депото ще бъде и дом на обширна колекция от 380 000 архивни материали

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

21.06.2022

Дървото – главен герой в зашеметяващия проект за летището в Цюрих

Проектът за разширението на летището в Цюрих, Швейцария, е повече от амбициозен. Сградата ще бъде построена предимно от дървен материал […]

Прочети още
къща на дърво 18.01.2022

Как стандартен апартамент се сдоби с „къща на дърво“

Treehouse е пример за това как всяко жилищно пространство може да се използва ефективно. Разположен в многоетажна сграда в Хонконг, […]

Прочети още