Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Сграда печели овациите с дървена решетка, вдъхновена от сламени покриви

покриви

CLOU Architects – едно от набиращите скорост архитектурни студия в Китай, се вдъхновява от архитектурата на традиционните къщи със сламени покриви, за да проектира най-новия фермерски образователен център Sanya Farm Lab. А решетъчният дървен навес, който обгръща новата сграда, се превръща и в основен елемент на архитектурния проект.

Sanya Farm Lab представлява 4-етажен изложбен и образователен център с площ от 4000 кв. м. Намира се в най-южния град на тропическия остров Хайнан – Саня, област Нанфан. Районът е и сред най-популярните туристически дестинации за южното крайбрежие на Китай.

Дизайн

Дизайнът е изцяло съобразен с климатичните характеристики на Саня. Успешно интегрира регионалните научни и технологични земеделски елементи и създава многофункционална зона, комбинираща изследователски и търговско-изложбени пространства.

„Фокусът на дизайна е да се размият границите между вътрешно и външно, казват от CLOU Architects, за да се увеличат максимално възможностите за изследователите и посетителите да общуват и взаимодействат в и извън сградното пространство“.

Особености на средата

Област Нанфан постепенно се превръща в главен научно-изследователски център за тропическо земеделие. Местното правителство инвестира в проучвания за промените в околната среда, недостига на земя и вода и проблемите с производството на храни, както и в нарастващото търсене на желанието на китайците от средната класа да се върнат в по0близка до природата среда и развитие на селски туризъм.

В този смисъл реализацията на проекта се основава на съвременния дисплей за органично земеделие и модернизирането и еволюцията на начина на живот. Той размива традиционните граници между природата и града и стеснява разстоянието между технологиите и живота.

„Дизайнът на Farm Lab има за цел да интегрира елементите на климата и екологичните технологии на обекта за зелено, устойчиво и многофункционално използване“, обясняват от CLOU Architects.


Не просто изложбен център

Sanya Farm Lab предоставя място за демонстриране на екологични изследвания в действие, подчертавайки както образователните аспекти, така и аспектите на начина на живот на фермерската наука.

По модерен начин интегрира високотехнологични аспекти като селскостопанска роботика и вертикално земеделие на закрито. И носи иновативен опит, базиран на принципа „от фермата до масата“.

Целта на дизайна е да представи съвременните технологии пред обществеността в реално време, подчертавайки напредъка, чрез който селскостопанските технологии навлизат в територията на начина на живот и образованието.

Наред с местата за провеждане на изложби и събития, центърът съдържа зони, които могат да се адаптират според специфичните нужди на ползвателите, включително и за офиси за съвместна работа на изследователи и стартиращи компании.

Архитектурната структура е разработена в три стъпки.

Архитектурната форма на четириетажната Sanya Farm Lab се състои от подредени стъклени кутии с различни размери, свързани визуално чрез голям атриум.

Първата стъпка е изграждане на външно обществено пространство с ясни мащаби на 4 нива, функционално обединени помежду си. Конзолата на втория етаж например създава полуоткрит навес за първия етаж и просторна тераса, която може да се използва за почивка, хранене или детски игри.

Втората стъпка цели свързване на различните зони чрез свободно движение навън и навътре. Спираловидното стълбище, разположено в единия ъгъл на сградата, създава амфитеатрална структура. Свързва вътрешното и външното пространство, постигайки задълбочена връзка между отделните зони.

Третата стъпка е акцент при постигане на високо ниво на комфорт на външното пространство. Покривната решетка с дълбочина от 80 см предотвратява проникването на пряка слънчева светлина със 70%. И същевременно позволява естествена вентилация и изглед отвътре.

Както вече споменахме, отделните вътрешни пространства, външни платформи и кухини са затворени в навес от решетъчен лъч. Структурата му е вдъхновена от традиционната архитектура на къщите на Хайнан и представлява модерен прочит на отдавна установения архитектурен контекст.

Снимки: CLOU architects


Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
09.09.2021

Тайната къща – странна отвън, уаби-саби отвътре

Тази къща е истинска загадка за минувачите. Преминавайки по една от улиците в най-гъсто населения район на Кеймбриджпорт, трудно ще […]

Прочети още
07.02.2020

„Триоката“ къща на австрийската провинция

Три големи кръгли прозореца придават вид на фасадите на този дом с изглед към австрийската долина на Рейн. Интересният дом е […]

Прочети още