Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Шотландско село, обитавано от духове, се продава

Останките от село в Шотландия, за което местните разказват, че е обитавано от духове, е обявено за продажба. Цената, поискана от Goldcrest Land & Forestry Group – агенцията, ангажирана със сделката, е за най-малко 125 000 британски лири.

Руините от някогашното селище, разположено на брега на езерото Лох Тай в централната част на Шотландия, се простират на малко повече от три акра земя. Имотът, обявен за продажба, включва и къщата на мистериозна дама, г-жа Лоуърс, която е живяла там през 17 век.

Легендите разказват, че г-жа Лоуърс е била прочута с различните си пророчества и видения. Едно от тях например е предсказанието й за идването на „огнени карети“, с което се предполага, че е предсказала идването на железницата.

Има и такива, от които човек могат да го „побият тръпки“ :). Такова е предсказанието на мистериозната госпожа, че  “кораб, управляван от дим, ще потъне в езерото Лох Тей, а много животи ще бъдат погубени”. От агенцията бързат да споменат, че няма исторически данни за случило се подобно бедствие. А тълкуванията на местните са, че с това е предсказала появата на параходите.

И до днес шотландците вярват, че местността е обитавана от женски дух, т.е. от духа на мистериозната госпожа.

снимки: Goldcrest Land and Forestry Group

Според исторически данни, посочени от агенцията, в преброяване от 1841 г. е отбелязано, че по това време в селото са живели 17 души, а през 1891 г. – само седем. Селото е напълно изоставено през 1926 г.

Бъдещият собственик на селото, освен с личен дух :), ще се сдобие и с руините от стара мелница и пещ. А също и с определени разрешителни за риболов и пускане на лодка в езерото.

„Това е изключително рядка възможност да закупите част от наследството на Шотландия – на едно от най-красивите места в страната. Офертата предлага уникален шанс да бъдете собственик и пазител на район, богат на история, романтика и традиция“. С тези думи и множеството легенди за госпожа Лоуърс, агентите са убедени, че съвсем скоро някогашното шотландско село ще има нов собственик. 🙂

снимки: Goldcrest Land and Forestry Group


Последвайте ни във Facebook – най-интересното предстои!
23.07.2019

Швейцарско село продава къщи по 80 пенса

Швейцарското селище Монти Щага, намиращо се в южната част на страната, продава къщи на символична цена, съобщава „Дейли Мейл“. Предложението важи за обезлюдени […]

Прочети още
17.06.2019

Село в Португалия се охлажда по естествен начин

Клиент се обръща към базираната в Лисабон архитектурна фирмаStudio 3A с молба за помощ в архитектектурен проект в крайморското селище Comporta. […]

Прочети още