Виж 1към1

Ценни идеи и съвети за… камината!

Прочети още

Шоуто трябва да продължи… в новия център за поп музика в Тайван!

Ако Фреди, великият Фреди Меркюри имаше възможността да излезе на тази сцена, то сигурно би изпял „Шоуто продължава…в Тайван! 🙂

Десет години след спечелването на конкурса за нов събитиен център, посветен на поп музиката, ето че проектът на архитект Мануел Монтесерин вече е факт. Повече от забележителен, „Maritime and Pop Music Center Kaohsiung“ в Южен Тайван отвори врати за широката публика.

Разположен до устието на река „Любов“, в пристанищния град Каосюнг, проектът предлага гъвкав дизайн като ансамбъл от сложни геометрии, вдъхновени от морското дъно. С площ от 88 000 кв. м, центърът се състои от четири архитектурни екосистеми. А всяка от тях представлява самастоятелна тематична зона: голямата вълна, китове, делфини, корали. Всички те са свързани помежду си с поредица от паркове и пешеходни пътеки.

„Голямата вълна“

Обемът на сградата приема огъната форма, подобно на вълна, изградена чрез шестоъгълна решетка. Тук са позиционирани главна зала за 12 000 души, втора концертна зала с капацитет за 3500 гости. А в двете кули са разположени офиси, музей и репетиционни стаи.

Дизайнът на шестоъгълната обвивка, която изгражда и покрива на аудиторията, продължава да очертава фасадата на главната кула. А двете кули заедно напомнят на фар, който може лесно да бъде разпознат от всяка точка, напътствайки посетителите към пристанището.

При първоначалния етап на работата структурите са проектирани отделно, но впоследствие дизайнерският екип решава да ги позиционира гръб до гръб, създавайки пукнатина между тях като голям атриум за входа.

„Китове“

Зоната на „китовете“ е оформена чрез „къщи за събития на живо“ – концерти, конференции или презентации. Те са разделени на три категории според капацитета си и всички са свързани помежду си с голям подземен паркинг. Характерни за структурата им са зелените покриви, които приканват минувачите да се изкачат по тях и да се насладят на примамливите гледки към морето.

„Делфините“

В зоната на делфините, има изградени пет ресторанта, издигнати върху пилони и свързани с пътека. Тези сгради са разположени успоредна на трамвайното трасе през центъра и служат като основна спойка, която свързва двете големи зони, разделени от реката.

Коралът

Зоната е проектирана като изложбен център и външна многофункционална площ с голям покрив, изграден чрез шестоъгълни модули, поддържани от разклонени стълбове. „Гората“ от стълбове, в комбинация с шестоъгълните отвори с различни размери, позволяват проникването на изобилно количество естествена светлина до зоната, където се провеждат изложения, базари, стрийт арт събития и др.

„Всяко решение в проекта е съществен детайл от общото, което формира градския дизайн, свързан с алеи и голям парк в устието на реката. А влажният тропически климат на Тайван гарантира, че след няколко години районът ще бъде населен с буйна растителност. И ще се превърне в един от най-важните бели дробове на индустриалния Каосюнг, сериозно засегнат от замърсяването.“

Снимки и източник: manuelmonteserin.com

Последвайте ни във Facebook – най-важното предстои!
к-поп 09.11.2021

Строят огромна арена и цял квартал за забавления, посветени на K-поп културата

В Сеул започна строителството на огромна арена, която има за цел да бъде първото подобно съоръжение, посветено на К-поп културата. […]

Прочети още
13.09.2021

Място, родено от сънищата – този проект ще ви превърне във фенове на устойчивата архитектура

С темата за устойчивото строителство и архитектура много често се спекулира. На моменти дори звучи като понятие без референт, все […]

Прочети още