Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Ще има археологически парк до разкрития Късноантичен мавзолей

археологически парк

Втори археологически парк до мястото на малко известния Късноантичен мавзолей в София ще бъде създаден до края на лятото. За това съобщават от пресцентъра на Столична община. А археологическите проучвания и работата на терен провери лично кметът на София Йорданка Фандъкова. Рразкриването на културно-историческото наследство на мястото започва по нейно настояване. Работата по проекта се ръководи от екипа на заместник-кмета доц. д-р Тодор Чобанов.

„Това, което знаем от дистанцията на днешното време, е, че Лозенският хълм е бил обитаван в Късната античност – втората половина на IV век“ – каза Чобанов.

По откритите предмети и направени археологически проучвания археолозите предполагат, че тук се намира крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин, в чиито предели попада и така нареченият Мавзолей на Лозенския хълм. Днес той е част от столичния район „Лозенец“ и съвсем близо до центъра на града. Предполага се, че мавзолеят е направен за членовете на знатната римска фамилия в подножието на хълма.

археологически парк
Разкритата сграда е една от най-големите за Римската империя.

Теренът, на който се намира мавзолеят, беше спасен от инвестиционни намерения за застрояване след 2001 г. Тогава бяха възстановени и археологическите проучвания. Работа беше поверена на археолозите Константин Шалганов и Марио Иванов от Регионален исторически музей – София.

Най-ценният предмет, открит при проучванията, е ваза тип „диатрета“ от втората половина на ІV в. Тя е луксозна, изработена е от два пласта стъкло с ажурна мрежеста украса и фигуралнорастителен фриз в кобалтово син цвят. Композицията изобразява Дионисиева сцена, в центъра на която е бог Дионис.

археологически парк

Вазата може да се види експонирана в залите на Регионален исторически музей – София.

Разкрити са още над 160 монети и златен коланен накрайник, гривна, гребен и други предмети, свързани с живота на знатната фамилия.

Сходен, но по-малък мавзолей, е разкрит в италианския град Равена.

Фокусът на софийския античен обект е разкритата сграда, която е една от най-големите за Римската империя с подобен характер.

В проекта за новия археологически парк е предвидено да се изпълнят консервационно-реставрационни дейности по археологическите останки от мавзолея и по саркофазите, частично покритие на мавзолея. Ще бъде оформено пространство тип „беседка“ за запознаване на посетителите с историята на мястото и детска площадка. Паркова алейна мрежа и осветление, места за отдих и детски кът, както и ново озеленяване в околното пространство.

Вазата може да се види експонирана в залите на Регионален исторически музей – София.
Сходен, но по-малък мавзолей, е разкрит в Равена, Италия.
Вазата може да се види експонирана в залите на Регионален исторически музей – София.
снимки: Аделина Ангелова, СО

Вижте още: