Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Ще ремонтират пътя към паметника на Бенковски край Рибарица

Бенковски

Предстои ремонт на пътя, който отвежда до Лобното място и паметника на Георги Бенковски в м. Костина, с. Рибарица. Това е и единственият транспортен достъп до паметника на културата с национално значение.

Община Тетевен и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) се споразумяха за реализиране на проекта „Ремонт на общински път LOV2112/ ІІІ – 358, Шипково – Тетевен / Рибарица – паметник Георги Бенковски“. Извършването на ремонтните дейности ще бъде за сметка на АПИ. От своя страна общината поема ангажимент да оказва пълно съдействие на всеки етап от реализирането на строително-монтажните дейности.

Пътят е с дължина – 4,300 км. , от които 1,300 км. в урбанизирана територия. Средната му ширина е 5 м. Освен транспортен достъп до един от най-посещаваните туристически обекти в общината, той е такъв и за вътрешно-квартални улици на втора и трета линия с над 500 имота.

С реализиране на проекта ще се изгради качествена и достъпна среда, вкл. техническа инфраструктура. Ще бъде улеснен и достъпа до местообитанията в НП „Централен Балкан“.

По думите на д-р Бояджиева, кмет на Тетевен така ще бъдат създадени условия за привличане на повече туристи в Тетевен и Рибарица. Ще се засили и интереса към провежданите в м. Костина инициативи и не на последно място – ще се подобри безопасността на движение. Ще се постигне и по-ефективно разходване на финансов ресурс за последващо текущо поддържане.

За паметника на Георги Бенковски:

Паметникът е издигнат в чест на революционера от Априлското въстание на мястото, където Бенковски е застрелян и обезглавен на 12 май 1876 г. от турски заптиета, докато се опитва да премине по моста над реката. Познат е още като Белият паметник, а на 10-тина метра от него е и Кървавото кладенче, в което турците са отмили кръвта от Бенковски.

Всяка година на 25 май местността Костина става сцена на възпоменателни тържества, а актьори възпроизвеждат събитията, случили се при гибелта на Бенковски.

Вижте още: