Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Ще реставрират 170-годишна църква във Велико Търново

Велико Търново

170-годишната църква “Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново ще бъде реставрирана. Одобрени са конструктивния и архитектурен проект за реконструкцията и възстановяването й, които се очаква да струват около 800 000 лв. Това обяви във фейсбук профила си народният представител Станислав Стоянов.

Това е много важна стъпка в реализиране на моята лична кауза – един от най-красивите храмове в историческата и духовна столица на България да възвърне подобаващия си блясък и величие. Предстои проектът да бъде внесен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ и Великотърновската Митрополия”, написа още Стоянов, който е и основен инициатор за реставрацията на храма.

Изготвянето на проектната документация, архитектура и конструкции на стойност 10 000 лева, е финансирано с лични средства на Стоянов и помощ от приятели и съмишленици. Идейният проект е дарение от арх. Донка Колева. Финансирането на проекта все още не е осигурено обаче. Най-вероятно ще се търсят различни варианти като кандидастване по програми, партньорство с Община Велико Търново, дарителски акции и др.

Тази година е знакова за историята на църквата. Навършват се 170 години от построяването на храма и 140 години от кончината на Колю Фичето – нейн строител, архитект и ктитор.

снимки: Станислав Стоянов (FB)

Любопитни факти от историята на 170-годишната обител са, че двата купола, които са били съборени по време на разрушителното земетресение през 1913 година, всъщност символизират двамата братя – първоапостолите св. Кирил и св. Методий. Мястото, на което е изградена също не е случайно – имало е тракийско оброчище, върху което в последствие е бил изграден късносредновековен малък храм, посветен на свети Атанасий. Той е закрилник на преселниците, а именно такива са били хората, дошли в т.нар. Кошарска махала от околните балкански градчета. Именно тяхна е инициативата за построяването на християнска църква.

Храмът в квартал “Вароша” е и с уникално разположение и се вижда от почти всички краища на града. А според легенди, в една от килиите му е роден Петко Славейков.

 

170-годишната църква днес…

 

 

Вижте още: 

Борисов: Строим църкви и джамии, за да има етническа толерантност