Ще се наложи и стабилизиране на пътната основа при ремонта на АМ „Тракия“


пътна основа

Налага се стабилизиране и подобряване на 16,5 километра от пътната основа в ремонта на АМ “Тракия”.

След направена проверка на строителните дейности се установи, че отсечката от от 168-ми до 184-ти км се нуждае от допълнително стабилизиране. Става дума за връзката за АМ “Марица” и п.в. „Чирпан – изток“,

В участъка, по който се работи в момента, заради подпочвените води ще се наложи да бъде подобрена основата на пътя. 

Подобряването ще стане чрез усилването й с химически вещества и чрез метода “студено рециклиране” ще се осигури необходимата носимоспособност и водонепропускливост.  Това съобщиха изпълнителният директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев и инж. Даниел Иваничков – директор на дирекция „Поддържане на пътна инфраструктура“ в АПИ. 

Едва след стабилизиране на конструкцията ще се положат основните пластове асфалт, като ще се достигне до дълбочина от 60 см. 

пътна основа тракия

снимка: АПИ

За сравнение, в предишния участък между пътните възли „Белозем“ и „Оризово“ подобряването на конструкцията на настилката е било 25 см.

Наложената стабилизация ще увеличи и цената на ремонта.

Едновременно се работи и в двете платна, както и по 9-те съоръжения в участъка, шест от които са големи, посочи инж. Иваничков, цитиран от АПИ. Сложен ще бъде ремонтът на надлеза над жп линията при 175-ти км. В координация с НКЖИ е изготвен график за ремонтните дейности, така че да се осигури безопасността на пътуващите по жп линията.

Очаква се ремонтът на 16,5-килоетровата отсечка да приключи до края на м. март.

Следващ етап е обновяването на 24 км от АМ „Тракия“ до Стара Загора.