Виж 1към1

„Дървото на здравето“ – една история за добротворство от Бургас

Прочети още

Ще възстановят ли полетите от летище Русе?

Летище Русе

Има голяма възможност за възстановяване на полетите от летище Русе. То е общинска собственост и правим всичко възможно да заработи, коментира кметът на града Пенчо Милков.

Милков каза още, че е имало разговори с инвеститори. А
зам.-кметът по икономика и инвестиции Златомира Стефанова допълни, че се е състояла среща с председателя на Асоциацията на авиационната индустрия Тодор Иванджиков и с представители на фирма-собственик на самолети. Заедно са направили оглед на състоянието на пистата с идеята да се възстановят вътрешните полети до София. По думите й втората среща била с представители на инвеститорски американски фонд, който вече е инвестирал в Румъния.

Милков обясни, че са нужни около 80 000 лева, с които общината да извърши ремонт на сградата на летището в Русе. Според него състоянието на пистата позволява на нея да кацат самолети. Даде пример с „ATR 72“, които са 70-местни и се използват за вътрешни полети.

„Опитваме са да направим всичко, за да се събуди градът. Летището е една от тези възможности. Целта е на него да се извършват граждански и товарни полети“, каза Милков.

Стефанова допълни, че предстои да се проведе анкета с гражданите на Русе и съседните области, за да се установи дали има интерес към полетите до София, кои дни от седмицата биха били най-подходящи и какви са очакванията за цена на билет.

Идеята за възстановяване на дейността на летището в Русе е от години. През 2020 г. частен инвеститор прояви интерес към закупуването на летище Русе, а Общинският съвет даде предварително съгласие общината да го продаде без търг или конкурс. Условието за сключване на окончателен договор за продажбата беше на фирмата да бъде издаден сертификат за инвестиции клас „А“. Сертификатът трябваше да се издаде от министъра на икономиката на България в срок до шест месеца. В тази връзка обаче Милков коментира, че шестмесечният срок е изтекъл, а фирмата получила сертификат за инвестиции клас „А“ за складова зона, вместо за летище.

Вижте още: