Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Що е то максимализъм и как да го постигнем?

След като минимализмът води тенденциите в последните години, бяхме наясно, че рано или късно нещо друго ще го измести. Ето го и него: максимализъм. Максималистичният стил е реакция на минималистичното движение не само в дизайна, а и в музиката, изкуството и литературата и има елементи, които действително противоречат на принципите на минималистичния стил. Когато става дума за интериорен дизайн, няма ограничения. Въпреки това, често срещано погрешно схващане е, че максимализът се определя от претрупани стаи и принасищане на предмети. Макар че разточителството е основен елемент на този стил, не е така, както мислите. Става дума за повтаряне на мотиви и форми, шарки, ярки палитри, сложни графични детайли и необикновени предмети. Максимализмът ни насърчава да използваме пространството си във възможно най-смелия начин, за разлика от минимализма, при който е препоръчително да махнем всичко освен най-необходимото.

Елементите на максимализъм

Може да се уплашите от прекрасните максималистични интериори, които сте гледали в Пинтерест или Инстаграм. Като прилагаме максимализма в дома си, важно е да запомним, че става въпрос само за собствения ни вкус. “Максимализмът е по някакъв начин много по-личен от минимализма. Хората не се определят толкова лесно; те са сложни и многостранни – и максималистичната декорация изразява това,” казва Никол Александер, главният проектант на фирмата по интериорен дизайн Siren Betty Design. Този стил позволява личността и преживяванията на собственика да излъчват много повече от колкото в минималистично пространство. Може да разпознаваме максималистичния стил по следните ключови характеристики:

  • Наслояване
  • Повтарящи се шарки и мотиви, примерно цветни,  флорални, абстрактни и животински
  • Наситени, ярки цветове
  • Смесване на отделни и напасващи се текстури и цветове
  • Многобройни мостри от всякакви предмети, примерно книги, скулптури, произведения на изкуството и т.н.
  • Смесване на класически, еклектични и бохемски стилове, заедно с други

Александер споменава, че да обзаведем дома си в този стил, е добре да започваме от комбинация с килими, тапети, картини и фотографии. “Сложете мебели с различни шарки и цветове – всяка част от декорацията би трябвало да разказва историята на вашия дом или на хората, които го обитават.”

Как да декорираме в максималистичен стил

Най-важното е постепенно да интегрираме този стил в дома си. Може да започнем с един нов цвят, да слагаме една шарка върху друга, или да сложим няколко сантиментални декоративни предмета на показ. Лесно може да идва в повече или да се превръща в кич, ако аксесоарите са твърде много. Интериорният дизайнер Ан Хепфер казва, “Препоръчвам да започнете с книги, възглавници и растения. После може да изберете един любим предмет, който да сложите върху куп книги. Идеята е да слагате само по няколко предмети наведнъж. Ако вече притежавате много аксесоари, може да ги слагате на стелаж, за да придават усещане за ред.”

Още един професионален съвет. Интериорният дизайнер Изабел Лад предлага да ползваме животински шарки като неутрални фонове в максималистичното пространство. Самите цветове на тези шарки не са прекалено ярки, така че създават максималистичен вид на помещението без да действат затормозяващо.

Вижте още:

50+ идеи за минимализъм в спалнята

65 идеи за офис вкъщи, които ще стимулират продуктивността ви