Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Симеон Митев: Увеличението на цените на индустриалните имоти е много по-плавно спрямо тези на жилищата

имоти

Възможно ли е през 2022 г. да говорим за стабилизиране на пазара на недвижими имоти и по-конкретно – на този на индустриалните имоти? Кои бяха основните тенденции, които го определяха през изминалата година и какво да очакваме през настоящата 2022 година, коментира за 1към1 Симеон Митев, собственик на платформата БГСКЛАД.

интервю: Деница Митева; снимки: БГСКЛАД.

Г-н Митев, кои са основните тенденции, които наблюдавахте при наемите на индустриални имоти през 2021 година?

През първата половина на миналата година при наемите се наблюдаваше търсене и сделки главно в таргета от 200 до 500 кв. м. А през втората половина на годината търсенето бе за такива с площ между 400 и 800 кв. м.

Търсенето и сделките на квадратури над 1 000 кв. м бяха много малко на брой. А заявките за тях бяха направени главно с проучвателна цел от наемателите – за да прецизират дали условията към момента са по-добри и с тази информация за пазара да се опитат да влияят за понижаване на цените при преговори с наемодателите.

Какви сделки предимно се реализираха и кой бе водещият критерий за това?

През 2021 г. се реализираха сделки основно в клас „Б“ за прилични помещения с добра локация. Тук е важно да се спомене, че имаше малки изключения – професионално изградени складове клас „А“, разположени на добра логистична позиция, които си държаха цените, независимо, че не бяха в София и Пловдив.

Какви бяха средните цени при тези сделки?

Цените в страната варираха от 2 до 3,5 евро/кв. м, докато за София нивата бяха между 2,5 до 4 евро на кв. м.

А как се движеше пазарът при покупко-продажбите на индустриални имоти?

При покупко-продажбите се наблюдаваше интерес най-вече към обезценените имоти, които започнаха да излизат на пазара. Търсеха се главно имоти за покупка на цени между 7 до 9 години възвращаемост.

Другият полюс, който се наблюдаваше – имаше много високо оферирани имоти от собственици, повлияли се от по-голямото увеличение в жилищния сектор. Тук искам твърдо да подчертая, че кривите при повишаването на цените на жилищата и индустриалните имоти не са успоредни. При индустриалните имоти увеличението е много по-плавно, в сравнение с ускорението при жилищните. Имаше покупки на терени и дори се случваше оферти, излезли скоро на пазара, да се реализират за една-две седмици. Тук добър пример е това, което се случи с пазара в град Пловдив, например – имаше по-голямо търсене и намаляло предлагане за изтеклата година, но пак повтарям – на имоти с ненадвишени пазарни цени и разумни собственици.

„Кривите при повишаването на цените на жилищата и индустриалните имоти не са успоредни – при индустриалните имоти увеличението е много по-плавно, в сравнение с ускорението при жилищните.“

Имаше ли ново строителство на индустриални имоти през отминалата година?

Да, като при 85% от случаите се наблюдаваше строителство главно на поръчкови индустриални имоти. Другите 15% останаха за строителството и довършителните работи на спекулативните проекти, строени с цел отдаване под наем.

Много от инвеститорите замразиха своите проекти и започнаха да търсят професионални консултации при нас, за да намерят най-оптималните варианти и възможности за бъдещето строителство на техните обекти. Днес условията трябва да отговарят максимално на повишените изисквания на новите наемодатели, свързани и с ковид мерките.

Какво да очакваме от пазара тази година? Какви са Вашите прогнози?

Пазарът през 2022 година ще се запази със същите нива при средния таргет и очаквана динамика при по-големите проекти клас „А“.

Очаквам по-голямо движение в строителството на нови и големи логистични площи на база на развитието на това в Европа. Налице вече са и новите играчи от СТП с големите си проекти. Консултираме и няколко големи проекта, които са на фази покупка на земя и регулация, които ще излязат на пазарът скоро.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

имоти 20.01.2022

Няма балон при недвижимите имоти и все пак – цените продължават нагоре

Към момента в България няма балон при недвижимите имоти. Около това се обединиха представители на агенции за недвижими имоти, строители […]

Прочети още
жилища 09.12.2021

Какво да очакваме от пазара на жилища през 2022 г.

Прогноза: Недостиг в предлагането на старо строителство може да ускори сделките на жилища през 2022 г. Делът на жилища старо […]

Прочети още