Хьорман – гаражни врати за обществено безгрижие

При строителството на жилищни сгради, административни и търговски центрове, гаражната врата е вход и изход. Какво става, ако тя не работи?


Навън вали. Има задръствания. Бързаш да стигнеш навреме в офиса за важна оперативка. Със сетни сили се добираш до модерната офис сграда и преди да си отдъхнеш, виждаш колона от коли с други вече нервни хора, които се препотяват и ругаят под мустак, докато някой оправи ТАЗИ ГАРАЖНА ВРАТА! Чудесно начало на деня, няма що!

В края на деня единственото, което искаш, е да минеш през мола, да напазаруваш и после да се прибереш и да отпускаш дълго с чаша малиново вино. Около мола няма свободни места за паркиране, а вратата на паркинга едва-едва пропуска колите и опашката в пиков час ти изглежда безкрайна.

Прибираш се, а вратата на гаража в модерната сграда, в която живееш, се опитва да ти изкрещи нещо със силното си скърцане, но вече се чувстваш по-амортизиран и от нея и не й обръщаш внимание.

А всичко това можеше да не се случва, ако се постави подходяща гаражна врата.

Ако една врата е с дневен цикъл 5 , но тя се използва в жилищна кооперация, естествено, че още сутринта този дневен цикъл е приключил и тази врата няма да издържи дълго време. Бюджетът очевидно е издържал, но врата не. Ето защо е добре още по време на проектирането на сградата да се предвиди подходяща гаражна врата в зависимост от целта на употребата й.

По този повод разговаряме с Ивайло Капанов от фирма Хьорман, който ни запозна с проблемите, възникващи при не спазване на изискванията за обществените гаражни врати и тяхното отстраняване.

През последните няколко години темата за вратите на обществените гаражи е все по-актуална. „Обществени гаражи“ са всички общи гаражи и паркинги на административни, обществени сгради и жилищни кооперации, които се отличават с голям брой паркоместа и интензивен трафик на превозни средства.

Това налага специфични изисквания към вратите и системите, които трябва да ги обслужват. За съжаление, при много от проектите по различни причини – най-вече финансови, се поставят врати, които не отговарят на изискванията, което води до преждевременната им амортизация и множество скъпи ремонти в бъдеще.

CSF3282_290814

Изискванията, които обикновено се поставят към този тип врати са:

– дълъг експлоатационен живот и повишена износоустойчивост, включваща обикновено подсилена конструкция на вратата, усилени балансиращи пружини, водещи ролки и двигател,
– безшумно и плавно движение,
– изисквания, свързани със скоростта на отваряне/затваряне на вратата,
– командване на вратата и свързването и към различни външни системи за автоматизация на сградата,
– различни изисквания, свързани с архитектурата на сградата и интегриране на вратата в общия ѝ облик,
– специфични изисквания, свързани с вентилация на помещенията, осветеност, наличие на пешеходен вход през гаражната врата и прочие.

Правилното и навременно планиране на гаражната врата на общия гараж би спестило редица главоболия, свързани с експлоатацията й в бъдеще. Това е свързано със специфична информация, която доставчикът на врата следва да получи от инвеститора. Да анализира с цел правилния избор на врата и двигател за нея:

– колко паркоместа ще има, колко цикъла отваряне+затваряне ще извършва вратата за час и за ден,
– размер и дизайн на вратата,
– ще има ли пикови часове или натоварването на вратата ще е ритмично,
– колко входа и изхода ще има в гаража. Ако е само един, вратата ще трябва да може да се отваря/затваря по-бързо и все пак да издържи.
– ако подходът и конфигурацията на входната рампа на гаража не осигуряват добра видимост, трябва да се поставят светофарни уредби за контрол на трафика, които също са свързани с работата на вратата.
– броят на входовете и изходите е свързан и с осигуряването на вентилация през вратата или топлоизолирането ѝ
– автоматизация и управление на вратите в зависимост от броя на ползвателите, нужда от контрол на достъп, допълнителни изисквания за безопасност и т.н.

Hörmman предлага на българския пазар няколко системи врати за обществени гаражи, които да отговорят на всяка една ситуация. Терминът „система врати“ описва комплект врата + двигател (автоматично задвижване) + периферни устройства, които са тествани и сертифицирани като обща единица/машина по смисъла на Европейските директиви.

I. Врата с въртеливо – постъпателен ход ЕТ 500

 

Вратата ЕТ 500 е разработена специално за нуждите на общите гаражи. Тя се отличава с оптимална ефективност, перманентна функционалност, плавно движение и  безопасност за хората и превозните средства. Някой от по-важните предимства на конструкцията са:

– тествана врата+двигател за дълъг експлоатационен живот, минимално износване на двигателя, ниски разходи за сервиз и поддръжка,
– конструкция проектирана за над 250 000 бр. отваряния+затваряния,
– благодарение на дизайна и механиката на вратата платното не се „изнася“ навън независимо дали е монтирана „зад отвора“ или с помощна конструкция, т.е. при нужда може да се монтира и отвън,
– компактна конструкция, което позволява оптимално използване на паркоместата непосредствено до вратата,
– интегрирани в касата на вратата сензори за максимална безопасност
– възможност за вграждане на пешеходна врата, защото не винаги е нужно за преминаването на хора да се вдига гаражната или да стои непрекъснато отворена.

ЕТ 500 може да бъде оборудвана с два типа двигатели, в зависимост от броя паркоместа и циклите на ден/ час:

SupraMatic HT – подходящ за до 100 паркоместа и до 300 цикъла дневно. Разполага със сила на опън и натиск 1000 N и опция за контролен блок 360, към който може да бъде свързана светофарна уредба (система за контрол на трафика MP 360) и множество други периферни устройства.
ITO 400 FU се използва при гаражите с над 100 паркоместа и екстремно висок трафик на автомобили. Двигателят стандартно е оборудван с честотен преобразовател, което предоставя плавен старт и стоп на вратата, висока скорост на движение в междинната фаза, както и оптосензори, вградени в подовия гумен профил на вратата.

II. Индустриални секционни врати

Това е добре познат продукт за българския пазар със своите качества и предимства на конструкцията. Важно е да се отбележи, че индустриалните секционни врати не трябва да се бъркат със секционните врати за домашни гаражи, които обикновено са проектирани и предназначени за не повече от 5 цикъла отваряне+затваряне дневно.

Чрез множеството опции за персонализиране на индустриалната секционна вратата, които Hörmann предоставя, като например балансиращи пружини, предвидени за до 200 000 цикъла, усилени 2-ни водещи ролки и ролкови държачи, двигатели със 100% “on-time” режим на работа и много други, клиентите могат да възползват от дълъг експлоатационен живот и безупречна работа на вратата.

Вратите могат да бъдат изпълнени в многообразни вариации като: SPU F42/APU F42 – комбинация от PU – запълнени термоизолирани секции и алуминиеви рамки с различни пълнежи; ALR F42 – секции от алуминиеви рамки и пълнеж по избор или като секционна врата подготвена за „пълнеж на място“ по индивидуален проект на клиента!

III. Ролетна врата/ решетка TGT за подземни гаражи

Generali_DSC8285

Ролетните врати и решетки са особено здрави благодарение на техния прост дизайн. Компактната конструкция изисква малко място за монтаж, а когато той не е възможен отвътре, вратата може да бъде разположена отвън като се добави необходимото за това оборудване. Предлагат се в изпълнение с термизолирани ламели от стомана или алуминий, както и вариант решетка от алуминий.

Ролетната вратата/ решетка TGT е специално разработена да понася големите натоварвания при вратите за  обществените гаражи благодарение на:

– специално „оразмерените“ разтегателни пружини за над 200 000 цикъла,
– бързия двигател WA 300 R S4 с оптимално предавателно число и стандартно ограничение на силите на задвижване в двете посоки осигуряващо максимална сигурност при движение на вратата.

 

Бързодвижеща се секционна врата HS 5015 PU N

G5QL8035_X

Този тип врата е предназначен за обществени гаражи, където се изисква висока скорост на отваряне затваряне с цел най-вече избягване струпването на автомобили при гаражи с голям трафик. Благодарение на мощния си двигател с честотен преобразовател вратата постига скорост на отваряне до 1,5 м./сек.

Конструкцията на вратата е проектирана да понесе до 1 000 000 цикъла, а стандартно интегрираната в страничните водачи светлинна решетка гарантира максимална безопасност при движение на вратата с висока скорост.

Като опция вратата може да бъде поръчана с остъклени, прозрачни секции или такива с перфорация за вентилация (около 30% на секция).

_DSF5605_NEU

Като производител на система врати Hörmann предоставя на клиентите си множество решения за управление на вратите за обществени гаражи с оглед големия брой ползватели и специфични изисквания за контрол на достъпа. Такива са например специално разработения приемник SGE за дистанционно управление с лесно кодиране и управление на до 1000 бр. предаватели или GSM контролен модулq позволяващ командването на вратата чрез мобилен телефон от до 1000 оторизирани потребителя (телефонни номера) с безплатно позвъняване. Администраторът може лесно да настройва параметрите чрез софтуер или SMS команди.

Практично решение за командване на системата врата посредством Internet достъп е т.нар. BiSecure Gateway устройство на Hörmann, което позволява чрез Smartphone да се управляват до 16 функции от всеки един от 9-те възможни потребителя. Устройството ползва новата максимално защитена система за радио предаване BiSecure на Hörmann.