Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

„Скалата“ срещу „Червения кръст“ – две звезди в един търг

Два диаманта, две знакови продажби, за които дълго ще се говори по кулоарите на аукционните къщи. Единият е „Скалата“ – най-големият бял диамант, предлаган на търг досега. Другият – жълтият диамант от 205,07 карата, придобил популярност под името „Червения кръст“

За съжаление, след голямата еуфория около търга за „Скалата“ и очакванията да счупи всички рекорди, скъпоценният камък бе продаден за „скромните“ 17,8 милиона евро – много под очакванията и по-малко от рекорда в категорията си. Продажбата се случи в Женева, само след няколкоминутно наддаване в „Кристис“. Въпреки успешната сделка, не може да се отрече и дозата разочарование, след като предварителната оценка на диаманта между 19 и 28,4 милиона евро. 

Със своите 228,31 карата „Скалата“, добит от мина в Южна Африка в началото на века, впечатлява не само с размера си – 3,1 см на 5,4 см.  Според експерта Марк Фосет, ръководител на отдела за бижута на „Кристис“ в Женева, има само „шепа“ подобни диаманти. „Говорим за наистина изключителен диамант с крушовидна форма. Той е идеално симетричен“, казва Фосет. А последният рекорд за такъв тип бял диамант (163,41 карата) беше 33,7 милиона долара или 206 236 долара за карат. Той беше поставен на продажба в Женева през ноември 2017 г. Според „Кристис“ „това е рекорд за всички аукционни къщи, взети заедно“.

Както споменахме, „Скалата“ не бе единствената звезда на търга.

В наддаването, което се проведе в четвъртък, се включи и жълт диамант с форма на възглавница. А голяма част от приходите от благотворителната продажба на скъпоценния камък с оценка между 7 милиона и 10 милиона швейцарски франка и наречен „Червен кръст“ отиват за едноименната организация. 

По време на търга, след 10-минутно ожесточено наддване, „Червеният кръст“ постигна цена от 13,5 милиона евро.

Оригиналният необработен камък, за който се смята, че е бил с тегло 375 карата, е добит в мина на „ДеБиърс“ в Южна Африка през 1901 г. На търг на „Кристис“ се появява за първи път преди повече от век – през април 1918 г. Тогава е обявено, че приходите от продажбата ще подкрепят дейността на британския Червен кръст и Малтийския кръст. 

Камъкът тогава е продаден за 10 000 британски лири (около 600 000 днешни лири или повече от 700 000 евро) на лондонската бижутерска къща „Ес Джей Филипс“. През следващите десетилетия скъпоценната находка преминава в ръцете на неколцина собственици. Смята се, че накрая се оказва притежание на американски бизнесмен. За втори път камъкът се появява на търг на „Кристис“ в Женева през 1973 г., когато е продаден за 1,8 милиона швейцарски франка.

Продавачът пожела да запази анонимност. Публикува обаче декларация, че семейството съхранява диаманта почти половин век и в този момент от историята се отзовава на призива, отправен от други хора. 

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
диамант 28.04.2022

Лична: Най-големият син диамант в света бе продаден на търг за $57,5 млн.

Огромен 15,10-каратов син диамант бе продаден на търг в Хонконг, организиран от Sotheby’s за 57,5 ​​милиона щатски долара. Според аукционната […]

Прочети още
16.02.2022

„Лили“ – най-цветният небостъргач

Studio Vural представи концептуалния си проект за небостъргач със смесена употреба, който да пробие небето над Манхатън, в близост до […]

Прочети още