Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Скъпото строителство накара монахини сами да се заемат с изграждането на манастира си

С недостиг на пари и строителство с неясен край се свързва историята на монахините кармелитки в Чехия, които не се притесняват да копаят канали и да използват строителна техника, за да построят своя нов дом – манастир в малко селце, източно от Прага...

Историята започва така…

Тази история, свързана с ордена на монахините кармелитки от Прага, започва доста назад във времето – още в началото на 17 век. А първата им обител – неголям манастир, е построена в през 50-те години на 17 век в северозападната част на „Мала страна“ (кварта на Прага, познат и като Малкия град). През 1782 година обаче, по време на управлението на император Йосиф II, орденът е подложен на гонения, а тогавашните монахини – принудени да напуснат дома си. 10-тина година по-късно, когато се завръщат, откриват, че обителта е превзета. С решение на властите, като компенсация за несправедливостта, им е даден друг манастир, разположен на площад Храдчани в Прага.

Монахините, които не се свенят да се включат в строителството на дома си.
И отново прогонени….

По време на комунизма обаче те отново са прогонени, а манастирът им – превърнат в хотел. След Кадифената революция (1989 г.) общността си връща манастирските сгради на площад Храдчани в първата вълна на реституцията (1991–2019 г.). С падането на социалистическия режим, както във всички страни от соцблока, така и в Чехия започва интензивно строителство и стремглаво развитие на градовете, а Прага не отстъпва от тези норми. Така, прибирайки се „у дома“, монахините, посветили се най-вече на молитва и съзерцание, откриват, че градината, която опасва манастира е твърде малка и не предлага необходимата защита от нарастващ шум на града. Освен това изпитват и затруднения от разходите, необходими за поддържане на сградата, обявена от държавата за паметник на културното наследство.

Решението, което ги отвежда в Драсти…

Така през 2005 г. общността решава, че е време да намери по-тихо и по-устойчиво място, където да построят своя нова обител. Именно така през 2018 г. попадат на стар чифлик в Драсти, селце, намиращо се в близост до чешката столица.

Проектът за строителството на новия манастир е на архитектите Михал и Радмила Ибл от архитектурно студио AV 19. Той предвижда изграждането на храм, посветен на света Тереза ​​от Авила; манастирско крило с жилища, къща за посетителите и горски парк.

Работата по строителството на новия мнастир започва веднага – още през 2018 г.. За по-малко от две години успяват да реставрират една от старите постройки. Бивш полуразрушен хамбар, който превръщат в къща, където веднага се нанасят. По-късно новата постройка ще бъде използвана за посрещане на посетители.

След това има период на застой на строителството по редица причини. Едва в края на миналата година (през ноември 2021 г.) възобновяват следващия етап от строителството на манастира. В двора биват изкопани основи за новите сгради, както и стените за параклиса и новите манастирски крила.

Инфлацията и стремглавото покачване на цените в строителството не подминават и манастира…

Макар да имат сключен договор с пражка строителна компания, която да реализира строителството, се оказва, че нарастващите разходи и неколкократните прекъсвания на проекта заради Covid правят невъзможно договорът да покрие цялата необходима работа за изпълнение на проекта. Затова решават да се заемат сами с една част от строителството.

За да спестят пари и с помощта на приятели и роднини, сестрите от ордена сами изграждат вентилационните канали за обекта. Освен това, използвайки взет назаем стар товарач, се включват активно както в разчистването на терена, така и в необходимите археологически проучвания на манастира. Така, със своите собствени усилия, с помощта на множеството доброволци и съмишленици, реализацията на проекта малко по малко напредва.

Сестрите от ордена признават, че управляват с лекота товарача, който според тях е доста интуитивен и не изисква специални умения… 🙂

Новоизграждащите се манастирски крила ще се свържат със стария хамбар в обща структура. В центъра на сградите ще бъде изграден просторен двор за манастира. Новите постройки същевременно ще балансират и височината на полегатия двор.

Въпреки че работата продължава и монахините са решени да не се отказват от мечтата си, проектът все още е под риск. А причината – липсата на финансови средства. Въпреки трудностите и неяснотите обаче, сестрите от ордена знаят, че ще успеят. А една от следващите им цели е да успеят да преместят част от манастира тук още през идната 2023 г.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

19.10.2022

Изградиха комплекс от 11 къщи между съществуващи дървета, без да докосват нито едно

Paradinha е туристически комплекс в планинския пейзаж в северната част на Португалия, за чийто проект е избрана архитектурната фирма Summary, […]

Прочети още
28.09.2022

Бохемска рапсодия: семейна къща от Чехия

Всичко започна с откриването на последния парцел за строителство в Рашовка преди седем години… Изерските планини в Бохемския рай* на […]

Прочети още