Скейтпарк в Минало свети по невероятен начин


Галерия в музея Триенале Милано е превърната в флуоресцентно място за каране на скейтборд от южнокорейския дизайнер Koo Jeong A . Той е инсталирал скейтпарк в пълен размер вътре в галерията на приземния етаж, за да бъде безплатен за обществено ползване.

Купата за пързаляне е боядисана със специална боя, създавайки различни изживявания, когато светлините се включват и изключват. Наречена „OooOoO“, инсталацията е първата постройка на Year of Play – изложбена серия, курирана от Джулия Пейтън-Джоунс и Лоренца Барончели, изследваща значението на физическото взаимодействие в един все по-дигитален свят.

„Скейтпаркът е доказателство за това какво означава да играеш: да играеш с истинско намерение и много истинско умение“, казва Пейтън-Джоунс. „Скейтбордовете са като балет в командването на пространство, скорост и движение“, добави тя. „Точно като хореограф, те определят движението на човешкото тяло и като танцьор постигат забележителни висоти в човешката издръжливост.“

OooOoO е най-новият от няколко скейтпарка, които Koo Jeong A е създал, но няколко детайла го правят уникален. Първо, дизайнерът е работил с продуцента на електронна музика Koreless, за да създаде саундтрак към преживяването по време на пързаляне. Тогава е създадена схема за осветление, която да се редува с музиката, така че посетителите да бъдат подложени на две много различни настроения. Когато основните светлини са включени, пространството все още изглежда като традиционна галерия. Когато те са изключени, пространството става осветено в флуоресцентни нюанси на зелено и синьо, което го прави като нощен клуб.

Източник: Dezeen.com