Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

След пандемията все повече служители в София се завръщат в офисите

служители

С отпадането на противоепидемичните мерки служители на все повече организации в София поетапно се завръщат във физическите си офиси. Това показват данните от последното проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Към април 2022 г. в 37% от запитаните компании на работа в офиса са между 30% и 50% от наетите служители. Година по-рано същия дял на присъствена работа са регистрирали само 4% от анкетираните компании, докато 85% са отговорили, че под 30% от служителите им работят от офиса. Без съществена промяна остава делът на компаниите, чиито служители предпочитат да работят изцяло от вкъщи. Спрямо проучването от април 2021 г. сега той е намалял от 9% на 7%, показват данните.

„От анкетите с наемателите можем да обобщим, че над 80% от компаниите търсят начини и насърчават връщането на служителите си обратно в офисите“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в консултантската компания.

Повече служители, същото пространство

В краткосрочен план повечето компании не планират да увеличат наетите офис площи, макар и да се разрастват като брой служители. Близо 60% от анкетираните продължават да наемат нови служители, но едва 1% от тях възнамеряват да се разширят като пространство, показват данните от проучването.

Според Йордан Кръстев това се наблюдава основно при компаниите от IT и BPO сектора. Причината е, че естеството на бизнеса им не налага присъствена работа. В подкрепа на това почти половината от анкетираните посочват, че са въвели хибриден модел на работа. При него техните служители прекарват само част от работното си време в офиса. 35% от компаниите осигуряват на работещите за тях неограничен достъп до офисните пространства, но също без ангажимент за постоянна присъствена работа.

Последиците от войната в Украйна

Освен настъпилите промени вследствие на пандемията от COVID-19, бизнесът на големите наематели се е повлиял и от войната в Украйна. Засегнати от случващото се в страната се оказват 24% от участвалите в проучването. Последиците са свързани основно с релокация на хора. А така също и с преустановяване на започнати проекти или поемане на допълнителна работа заради затворени офиси в зоните на конфликта.

Проучването е проведено сред компании с общо над 35 000 служители в София. Цели да отрази актуалните тенденции в нагласите на бизнеса по отношение на работата в офиса или от дома.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

30.03.2022

Следвайте тенденциите: 3 идеи за домашния офис през 2022 г.

Сега е моментът да обновите своя домашен офис, следвайки най-добрите дизайнерски тенденции за 2022 г.! Факт е, че работата от […]

Прочети още
офис 13.01.2022

Нов офис дизайн: повече зони за срещи и по-малко бюра

В отговор на продължаващата тенденция за работа от разстояние, архитектите от Fathom проектираха офис , движени от нова концепция за […]

Прочети още