Виж 1към1

Снимките от BUILDINGSTYLE 2023

Прочети още

След реставрация: Чайната в кралското имение Съвършин отново отваря врати

Чайната, част от румънското кралско имение Съвършин, отново отваря врати за посетители. Новината съобщи кралското семейство.

Чайната на входа на кралското имение, разположено в окръг Арад, Западна Румъния, е изградена през XIX век. Освен че е най-голямата сграда в комплекса – с размери от 300 кв. м, тя е и последната част от комплекса, реставриран от кралското семейство.

„Реставрацията е дело на местна компания от майстори строители от село Илтеу, близо до Съвършин. Ръководена е от майстор строителя Каталин. Всички оригинални материали, които можеха да бъдат възстановени, бяха използвани повторно: стари дъбови греди, керемиди, произведени в Австро-Унгарската империя, керамични и каменни плочи, тухли“, съобщават от румънското кралско семейство. Интериорът е по проект на Александра Аврам и бе завършен в средата на този месец.

Обновеното пространство ще се превърне в културно и образователно средище, което ще бъде домакин на изложби, открити лекции, срещи и обществени събития.

Кралското село Съвършин включва още  Музея на автомобилите, разположен в реставрираната сграда на кралския гараж, Автоработилница на крал Михай, Къщата за гости, Чайната, Къщата на управителя и магазина за сувенири. Кралското имение разполага и с парк с тайна градина, павилион, езеро с остров, тенис корт от 1945 г., розова градина и арка от глициния.

Всички снимки: Официален журнал на Румънското кралско семейство

Най-важната сграда на Кралското имение остава замъкът, построен между 1650 и 1680 г. През 1943 г. крал Михай купува замъка, но през 1948 г. той е конфискуван от комунистическия режим. Върнат е на кралското семейство чак през 2001 г. Реставрацията му започна през 2007 г. и завърши през 2015 г.

Румънските медии припомнят, че през май 2021 г. имението бе отворено за туристи за първи път след завръщането на кралското семейство в страната. То може да се посети през целия топъл сезон – от май до края на октомври.

Чайната ще бъде отворена за посетители в края на всяка седмица – петък, събота и неделя.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!