Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Словата на Левски “оживяха” на билбордове в столицата

васил левски

Времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме“. Прословутата мисъл на Васил Левски „оживя“ на билбордове в София в навечерието на паметния 19 февруари.

Тази година се навършват 148 години от гибелта на Апосотлът на свободата.

Билборд инсталацията, като провокация към гражданите и гостите на столицата може да се види на 21 места. Сред символично избраните локации са такива, носещи неговото име, като бул. „Васил Левски“, Национален стадион и метростанция „Васил Левски“, както и по някои от най-масово използваните транспортни направления, а именно на билбордове по бул. „България“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, бул. „Петко Ю. Тодоров“, бул. „Ситняково“ и ул. „Ген. Гурко“, на спирки на обществения транспорт по бул. „Цар Освободител“, бул. „Цариградско шосе“, ул. „Шипка“ и др.

Думите на Левски ще могат да се прочетат и в някои от най-използваните столичани метростанции – „Сердика“, „НДК“, „Софийски университет“, „Джеймс Баучер“, „Мусагеница“ и „Европейски съюз“.

От Столична община, организатор на инициативата, припомниха, че образът на Васил Левски бе изрисуван под формата на графити – стенопис по инициатива на Столичен инспекторат през 2020 г. върху северната фасада на сградата на НХА, от страната на ул. „Оборище“.

Тази година, заради въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на Covid-19, не се предвижда церемония по възпоменанието с изказване на официални лица, с цел да няма събиране на много хора по едно и също време.

Желаещите през целия ден на 19 февруари ще могат да оставят цветя пред паметника на Васил Левски, като от 10 ч. до 20 ч. ще има почетен караул от Националната гвардейска част.

От 17:00 ч. в храм „Света София” ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски.

В 17:30 ч. камбаните на храм „Св. София” и храм-паметника „Свети Александър Невски” ще бият по повод възпоменанието.

От 17:45 ч. до 18:10 ч. пред паметника на Васил Левски ще се проведе гвардейска церемония по поднасяне на венци и цветя от гвардейци венценосци.

Теодора Духовникова по време на снимките за „Поетите и Васил Левски“. Снимки: Столична община

По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и българските творци от екипа „Поетите“ е подготвен кратък филм „Поетите и Васил Левски“, който ще бъде показан на 19 февруари. В него две от най-популярните стихотворения, посветени на Васил Левски – „Левски” от „Епопея на забравените” на Иван Вазов и „Обесването на Васил Левски” от Христо Ботев, ще прозвучат в изпълнение на актьорите Владимир Пенев, Бойко Кръстанов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Теодора Духовникова и Луиза Григорова-Макариев. Режисьор на видеото е Емил Христов, оператор – Орлин Руевски, музиката е на Калин Николов.

Вижте още:

Най-големият портерт на Васил Левски грейна върху училище