Сложната извита фасада на концертната зала в Хамбург


Разположен на река Елба в Хамбург, Германия, Elbphilharmonie е една от най-големите и най-акустично модерни концертни зали в света и изключителен пример за модерна архитектура. Elbphilharmonie може да се похвали с изумителна архитектура в сграда със смесено ползване.

Проектирана от Herzog & de Meuron, сградата не е просто място за музика – това е пълноценен жилищен и културен комплекс. 108-метровата сграда, която официално беше открита през януари 2017 г., разполага с филхармонична зала, зала за камерна музика, ресторанти, барове, тераса с панорамна гледка към Хамбург и пристанището, луксозни апартаменти, хотел, фитнес център, конферентни зали и паркинг.

Cordelia Ewerth

Дизайнът на новата стъклена сграда прилича на платно на кораб или морска вълна. Новата стъклена сграда е идентична в план с тухления блок на по-старата сграда, над която се издига. Но отгоре и отдолу, новата структура приема много по-различен дизайн от спокойната обикновена форма на склада отдолу.

Зашеметяващата стъклена фасада на новата сграда с площ от 21 800 м2 се състои отчасти (приблизително 5000 м2) от извито стъкло, което превръща структурата в огромен кварцов кристал, чийто облик непрекъснато се променя улавяйки отраженията на небето, водата и градските светлини. Josef Gartner GmbH отговаря за разработването на стъклената фасада. Тя се състои както от плоски и извити изолационни стъклени елементи (IGU) за прозорците, така и от тройно ламинирани извити единични стъкла за лоджиите (покрити външни галерии).

Cordelia Ewerth

Едно от предизвикателствата било разработването на извитите стъклени елементи на фасадата. Дотогава никой никога не е огъвал стъкла по сложна 3-D-геометрия. Следващото предизвикателство било поддържането на функциите на различните покрития на стъклото по време на производствения процес. Остъкляването на фасадата се състои от покритие с ниско емисионно стъкло, слънчево контролно покритие и хромирани огледални точки.

Cordelia Ewerth

Соларното контролно покритие и хромираните точки са жизненоважни за постигането на изискванията на клиентите за производителност. Gartner се притеснява, че високите температури в огъващата фурна ще унищожат тези слоеве или ще повлияят неблагоприятно на тяхната ефективност, но стъклото предлага забележително висока стабилност по време на процеса на огъване.

Източник: https://www.glassonweb.com/

Снимки: Cordelia Ewerth