Snøhetta ще стане въглеродно отрицателна в рамките на 20 години


Архитектурната фирма Snøhetta е поела ангажимент да проектира само сгради с отрицателен въглероден отпечатък, което означава, че техните проекти ще генерират повече енергия, отколкото изразходват през цялото си съществуване. Фирмата планира да направи смяната през следващите 20 години. Съоснователят на Snøhetta- Кйетил Торсен заяви, че фирмата е решила така, защото необходимостта да се отговори на промените в климата “се усещат толкова спешно.”

“За следващите десет години Snøhettа ще се концентрира върху това всички проекти в етапа на проектиране да бъдат въглеродно неутрални”, заявиха от компанията пред Dezeen. “В рамките на следващите двадесет години ще гарантираме, че нашите изградени проекти са неутрални по отношение на въглерода.”

Това означава, че всичките им сгради ще генерират достатъчно енергия, за да компенсират въглеродните емисии по време на производството на строителните материали, строенето, експлоатацията и извеждането от експлоатация в края на живота на сградата.

Оповестяването на Snøhetta следва тяхното завършване на сградата Powerhouse Brattørkaia (на снимката горе). Тя е проектирана да е въглеродно отрицателна по време на 60-годишния си живот. Съобщението идва по време, в което архитектите по целия свят започват да осъзнават огромното въздействие на сградите върху околната среда и проучват начините, по които те могат да бъдат полезни за планетата.

Архитектите от Mikhail Riches са обявили миналия месец, че отсега нататък ще работят само по проекти с нулеви въглеродни емисии. Въпреки това много архитекти смятат, че трябва да се стремят да работят извън въглеродния неутралитет. Майкъл Павилн от движението за промяна на климата Architects Declare призова за ново поколение регенеративни сгради, които дават обратно повече, от колкото поемат.

Смята се, че 85% от въглеродните емисии на една сграда се генерират от материалите и в процеса на строежа, а само 15% се произвеждат по време на използването и събаряне на сградата. „За да произвеждате отрицателен въглерод след определен период от време, трябва да започнете да произвеждате енергия от първия ден, за да изплащате въглеродния дълг, който сте взели в деня на отварянето“, каза Торсен пред Dezeen. „Трябва да започнете да плащате с чистата енергия, която произвеждате.“ Главният начин, по който сградите могат да изплащат този въглероден дълг е да генерират енергия с фотоволтаични панели, според Торсен.

С днешната фотоволтаична технология, сградите трябва да работят в продължение на около 60 години преди соларните панели да са генерирали достатъчно енергия, за да изплащат целия въглерод, излъчван през живота на сградата. Понастоящем 60 години е “най-доброто, което можем да направим,” казва Торсен и добавя, че ще отнеме шест години да се изплати вграденият въглерод в самите соларни панели.

Обаче, Торсен вярва, че напредъкът на соларната технология ще позволява сградите да генерират по-ефикасно чиста енергия и по-бързо да станат енергийно-положителни. Нанотехнологията скоро ще може да се използва за соларни панели с микро-3D повърхности, които да събират много повече светлина отколкото днешните плоски панели. Те биха могли да генерират енергия за по-дълги периоди, а сградите няма нужда да бъдат проектирани така че да имат максимално излагане на слънчева светлина, тъй като панелите ще бъдат ефективни независимо от ъгъла на слънцето. Тези панели биха могли да имат вградени батерии, където да съхраняват енергия.

“Целият архитектурен свят чака нанотехлогоията да стигне до нивото, в което може да произвеждаме по-ефикасни соларни панели”, каза Торсен. “Идеята също е да можем да съхраняваме енергията от летните месеци за зимните месеци, чрез много по- ефикасни батерии. Следващото ниво не е само сгради с нулеви емисии, а и цели квартали.”

Понастоящем Snøhetta работи върху хотел близо до глетчера Свартисен в северна Норвегия. Този хотел, с името Сварт Хотел ще генерира излишък от енергия и ще бъде изграден главно от дървен материал.

Източник: www.dezeen.com

Снимки: Snøhetta