Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Софийски университет – архитектура и строителство

На 25 ноември се отбелязва патронният празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сградата му е сред архитектурните емблеми на столицата. Той е създаден с решение на Народното събрание през 1888 година.

evlogi_hristo_georgievi

Евлоги и Христо Георгиеви

През 1896 г. Евлоги Георгиев дарява на българската държава 800 000 лв. и парцела от 10,5 дка на улиците „Дондуков“ и „Цариградско шосе“, на стойност 200 хил. лв. за Висше училище в България. Със завещанието си, отворено 9 юли 1897 г., той дарява още 6 милиона лева, като желанието му е училището да се казва „Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово“. Завещанието е оспорено от роднини и започването на строежа се отлага дълго във времето. Волята на дарителя за името е изпълнена през 1904 г., но само за година. После ВУЗ-ът е кръстен Български университет “Св. Климент Охридски”.

3212

Строителството на СУ започва през 1925 година. Тържественото полагане на основния камък е юни 1924 година. Ректоратът е по проект на френския архитект Анри Бреансон. Конкурс се провежда още 1906 година, но не е реализиран, заради което Бреансон завежда дело за нарушени авторски права, което печели и получава близо 130 млн. франка в злато като обезщетение. Бреансон проектира университета със 7 отделни блока, като в него Ректоратът има само вестибюл и аула. Фасадата – с колони, два лъва и статуи на Сократ и Платон.

carosvuni

Проектът се преработва  от българския архитект Йордан Миланов. Миланов е  практичен и променя вътрешното разпределение, създавайки голяма аудитория, и увеличавайки помещенията на 75 от 39. Заменя статуите на Сократ и Платон със статуите на Евлоги и Христо Георгиеви, чийто скулптор е Кирил Шиваров. Мозайката на пода е от Чехия, а мраморните облицовки са внесени от Италия.

img_0252

Стъклописите на витражите са на Марин Пенков и на немеца Ф. Майер. Украсата отвън е на скулпторите Михайло Парашчук, Любен Димитров и Любомир Далчев.

3-11

Строежът е завършен едва през декември 1934 година, като тържественото освещаване става в присъствието на просветния министър.

Няколко години по-късно се извършва преустройство и са издигнати и страничните крила по плановете на арх. Любен Константинов. Проектът е от 1940 г., а изграждането на северното и южното крило започва през 1941 година и е дело на строителното дружество “Циклоп” – филиал на немска компания. Работата продължава по-дълго от предвиденото заради началото на Втората световна война и приключва чак през 1955 г. След края на войната фирмата „Циклоп” е конфискувана от СССР като компенсация и се създава българо-съветското дружество „Совболстрой”, което довършва сградата.

su

Стъклописите са разрушени по време на бомбардировките през 1944 г. Възстановени са през 80-те години от Дечко Узунов. На тях са изобразени Кирил и Методий, Климент Охридски, Паисий Хилендарски, княз Борис I и цар Симеон.

DSC_0267

От откриването на Софийски университет до момента дипломираните студенти са малко над четвърт милион души.

Преди време ви разказахме как се руши друго тяхно дарение – текстилна фабрика и вила за директора ѝ в Карлово.

Все още нямаме отговор от Община Карлово относно бъдещето на двете сгради.