Соларни гиганти сформират световна организация


 
Някои от най-големите соларни енергийни компании създадоха нова коалиция на индустрията с цел по-нататъшно разширяване на навлизането на технологията по икономически конкурентен начин.
 
Ръководителите на First Solar, Suntech, Dow и DuPont са сред седемте учредители на Глобалния соларен съвет – Global Solar Council (GSC), който има за цел да събере водещите фирми от цялата верига на разработване на соларните технологии, включително производители, проектанти и финансиращи организации.
 
Групата твърди, че GSC ще се стреми да работи със съществуващите организации на промишлеността, като EPIA и SEIA, за да „разбуди“ политиците за вече постигнатия напредък в този сектор, както и за значението на политиките за насърчаване на последващото му развитие, създавайки работни места и икономически растеж. По оценки на шефовете, соларният сектор като цяло е привлякъл 71 млрд. евро инвестиции през 2011 г., като соларните фотоволтаични системи (PV) представляват 60 млрд евро от тази сума. В същото време производството на слънчева енергия е нараствало средно с 40% между 2000 г. и 2010 г., в резултат на което е достигнат общ фотоволтаичен капацитет от над 67GW в края на миналата година.
 
Електричеството от слънчева енергия ще спадне до цена, конкурентна на традиционните изкопаеми горива. Това ще стане до края на десетилетието, въпреки последните намаления на националните субсидии, довели до бум в търсенето на фотоволтаичните системи в редица страни.

 

Вашият коментар