Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

СОПФ е похарчил 100 млн. лв. в развитието на София

културната инфраструктура София решения СОПФ

Близо 100 милиона лева е инвестирал Специализираният общински приватизационен фонд /СОПФ/ за развитието на София през последните 5 години. А само за последната една година е разплатил 9 млн. лв. Направените инвестициите са във всички райони на столицата, съобщи Стефан Марков, председател на Съвета за управление на СОПФ. Марков е и зам.-председател на комисията по финанси в Столичния общински съвет /СОС/. 

Още над 14 милиона лева предстои да се разплатят от Фонда през настоящата година. Сред проектите, финансирани от СОПФ, са изграждане на нови детски градини и спортни площадки, разширяване на физкултурни салони, ремонт на подлези и др. 

През 2020 г. Фондът е финансирал и проектите „Топлоцентралата“ до НДК, преустройство на градски паркове в районите „Искър“ и „Надежда“, основни ремонти и закупуване на апаратура за общински лечебни заведения. Закупени са и 15 трамвая втора употреба, с цел подобряване транспортното обслужване на столичани. Със средствата от Капиталовата програма, която е в размер на 4,158 млн. лв., е разплатено и оборудването със системи за сигурност на Столична община.

Над 4,9 млн. лева са инвестирани в строителство на детски градини, както и разширение на съществуващи сгради в различни райони на столицата.

Заради ковид кризата приходите от приватизация за 2020 г. са само 1,4 млн. лв, се посочва в отчета на Фонда. Обявени са и обектите, които предстои да бъдат финансирани от СОПФ през 2021 г. А общата им стойност е 14 335 754.50 лв.

Всички постъпили искания за финансиране се вписват в регистъра на СОПФ, който от миналата година се води в електронен формат, уточняват от СОС.

Вижте още: