Спасяват соленото езеро в Поморие с проект за над 1 млн. лева

Продължава и изграждането на втория етап на Рибарското пристанище


Поморие

С „първа копка“ дадоха старт на проект за опазване на Поморийското солено езеро в Община Поморие.

С този проект ще извършим нужните консервационни и инвестиционни дейности, насочени към опазване на Поморийското солено езеро и местообитанията на растения и животни в него. С годините солеността на езерото намалява заради сладките води, основно дъждовни, които се стичат в него. За да се спре този процес, ще се изградят отводнителни канали в територията между езерото и пътя за с. Каменар. Ще се изгради и цялостна система от видеонаблюдение на района на езерото, като камерите ще се следят както от „Обществен ред и сигурност“ в Общината, така и от РУП – Поморие.  Това каза кметът Иван Алексиев по време на събитието.

Ръководителят на проекта Георги Петков представи основните дейности, които освен рехабилитация на отводнителните канали и видеонаблюдение, включват още информационна кампания, наблюдения на видове и местообитания, подлежащи на мониторинг и изготвяне на експертни анализи и проучвания.

Общата  стойност на проекта е в размер на 1 119 867,17 лева.

поморие

От сумата 951 887,09 лева са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалата част в размер на 167 980,08 лева е осигурена от национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.  Крайният срок за реализация на проекта е до 08.11.2022 г.

Успоредно продължава и изграждането на втория етап на Рибарско пристанище – Поморие.

Вече е разположен 60-метров плавателен съд тип баржа, който почиства морското дъно. Така ще се осигури необходимата оперативна дълбочина за навлизане на по-големи плавателни съдове, както и свободното маневриране на по-малките такива.

Изграждането на западния мол на пристанището, който ще защити всички съдове, акостиращи в него е почти завършено. Доставена е бензиностанцията. Тя ще даде възможност лодките да бъдат зареждани на място и ще спести много време и усилия на работещите там.

Снимки: Община Поморие

Вижте още: