Спира се строителството на площад „Тройката“ в Бургас


Всички сгради в района на площад „Тройката” в Бургас ще  бъдат отново и подробно обследвани от комисия, назначена от министъра на културата Боил Банов.

До този момент в Министерство на културата и в Община Бургас не са постъпили документи или проекти за заявени инвестиционни намерения, свързани със събаряне или строеж на мястото на сградите в района.

Заповед за сформирането й е подписана днес. Всякакви дейности в района на бившите мелници ще бъдат преустановени, до произнасянето на експертната комисия. Това заяви министърът на културата Боил Банов след среща с кмета на Община Бургас Димитър Николов. Двамата разясниха на съвместен брифинг обстоятелствата около твърдения в публичното пространство, че сгради – паметници на културата в града, ще бъдат събаряни.

„Искам да заявя ясно, че от този момент на нататък за този район има пълен стоп на каквито и да е действия. Докато не се произнесем по характеристиките на съответните сгради в него, спират се всякакви действия за ПУП. Разрешителни за строителство,  за разрушаване и дума не може да става“, категоричен е министърът на културата. „Гарантирам, че паметник на културата с един или два чиновнически подписa няма да бъде съборен в страната“, заяви министър Банов.

„Всякакви действия в охранителната зона също трябва да се съгласуват с Министерството“, допълни той и уточни, че сградата на книжарница „Хеликон“ попада в т. нар. „охранителна зона“.

Кметът на Бургас Димитър Николов поясни, че сега на мястото има две сгради, които са обявени за паметници на културата.  Бившите Маринкови хамбари и административната сграда на Хаджипетрови. Съседната на тях сграда, където се помещава книжарница „Хеликон“, не фигурира като паметник на културата, уточни той.

Експертната комисия на Министерството на културата и Община Бургас ще започне работа още от утре. Очаква се до месец категорично да установи има ли недвижими културни ценности в архитектурния ансамбъл и колко са те. В района ще бъдат изпратени и служители на НИНК  и на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”. Те ще установят и дали са извършвани нарушения до момента по отношение на постройките във вътрешността на имота.

източник: Министерство на културата