Спират третата линия на метрото в София


линия

През предстоящия уикенд, на 10 и 11 април 2021 г. (събота и неделя) третата линия на метрото в столицата ще бъде спряна. Причината е, че в реални условия ще се извършат софтуерни инсталации и настройки. Ще се проведат и тестови изпитания на общите системи за управление и безопасност на действащия участък от Линия 3 и новото трасе на метрото от МС „Овча купел“ до МС „Горна баня“, което предстои да бъде въведено в експлоатация.

За целта в събота и неделя действащият участък от третата линия на Софийското метро от метростанция МС “Хаджи Димитър“ до „Красно село“ ще бъде затворен за пътници. А за придвижване на гражданите е осигурен заместващ автобусен транспорт.

Затварянето на участъка е в съответствие с практиката при разширението на автоматизирани системи за управление в метрополитените и по изричното изискване  на фирмата изпълнител на дейностите.

Общият софтуер на системите за управление и безопасност на двата участъка от Третата метролиния е разработен и тестван в базите на изпълнителя в Германия. Аналогични процедури са изпълнени през 2020 г. във връзка с експлоатацията на действащия централен участък от Линия 3 на метрото в София.

Ще бъдат тествани и необходими функции за общото трасе, като автоматичен вход и изход от депото в посока ж.к. ”Овча купел”. А това не може да стане в нормален експлоатационен режим на работа на действащия участък, уверяват от СО. Резултатите от тестовете ще послужат за сертифициране на системите за безопасно управление на движението по цялата трета линия.

Междувременно започна поставянето на мрежа в разделителния остров на бул. „Цариградско шосе“. Съоръжението се поставя поетапно на рискови места. Целта е да не се допуска нерегламентирано пресичане на булеварда и превенция. На гражданите от общината припомнят, че могат да използват пешеходни подлези, които на бул.“Цариградско шосе“ са 10.

Вижте още: