Според известна архитектка – жилищата след коронавируса трябва да имат по-големи пространства и повече балкони


Коронавирусът ще доведе до „промяна на ценностите“ в дизайна на жилищата според архитекта Алисън Брукс.

В интервю на живо с Dezeen, като част от фестивал за виртуален дизайн, Брукс каза, че пандемията принуждава архитектите да „мислят много по-усилено“ за удобства като балкони и тераси.“ Тя отхвърля тенденцията за микродомовете, защото „никой не иска по-малко пространство.“

Не познавам никой, който да се нуждае от по-малко пространство или да иска по-малко място, особено младите хора. Всеки иска повече пространство.“ – казва Брукс.

Независимо дали има пандемия или не, наистина е важно да ги има тези открити пространства. Мисля, че ще има промяна в ценностите.“ – допълва тя,

Архитектът, който е работил по многобройни жилищни проекти (част от които виждате на снимките) за индивидуални клиенти, големи предприемачи и местни власти, заяви, че сега коронавирусът принуждава да се направи нова оценка на начина, по който се проектират жилищата.

„Това кара хората да мислят много по-усилено дали имат пространство за благоустройство като балкони и тераси или френски врати. Вече всички обръщат много повече внимание на местата, където можете да сте навън, но без да сте на улицата.“

Всъщност не съм голям почитател на движението за малки къщи“, добави тя, отговаряйки на въпрос от зрител за тенденцията за жилищно строителство, включваща изключително малки домове. Те са обявени за решение на кризата с жилищата в градове като Лондон и Ню Йорк.

Мисля, че твърде често моделът на малки къщи се използва за максимизиране на даден парцел по отношение на плътността и максимално увеличаване на приходите, а не за предоставяне на пространства, в които хората могат да останат дълго време“, каза тя.

В интервюто Брукс описва, как тя идва в Лондон от Канада през 1989 г. и работи с Рон Арад в продължение на седем години, преди да създаде Алисън Брукс Архитекти през 1996 г.

В кратка презентация Брукс показа проекти, включително Windward House, разширение до джорджианска фермерска къща в Глостършир и Cadence, разработка на апартамент, предложена за Kings Cross в Лондон.

Брукс заяви, че е открила възраждане във висококачествената жилищна архитектура във Великобритания и извън нея и промяна в стойностите сред архитектите и клиентите.

Вече има промяна в ценностите и всеки мисли много усилено, как трябва да живеем заедно в бъдеще и как можем да живеем по-добре заедно по отношение на грижата за планетата, околната среда, съседите ни и хората, които ни поддържат живи и пазят в безопасност. Опитът да живеем заключени повиши нуждата от архитектура, която да позволява на хората да се съберат безопасно“ – прогнозира тя.

Няма да е все едно всички да се преместим в клетки за изолация. Мисля, че ще се случи обратното. Всички искаме да бъдем заедно и всички искаме това изживяване в реално време с хората, които обичаме и с хора, които дори не знаем, че обичаме. И, знаете ли, архитектурата трябва да улесни това.“ – продължава Брукс.

Нуждаем се от адаптивни места, които хората могат да наемат или купуват и да остават там много, много години“, каза Брукс. „Това е най-устойчивият начин за осигуряване на жилища според мен. Как да постигнем това и да го направим това достъпно  – е голямото предизвикателство.

Снимки: Dezeen.