Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Сръбската сливовица и франзелата – кандидати за списъка на живото наследство на ЮНЕСКО

Френската франзела, сръбската сливовица, тунизийската хариса и алжирският музикален жанр раи са само част от общо 55-те заявления за вписване в списъка на нематериалното наследство на човечеството на ЮНЕСКО. Сред тях са и четири, които се нуждаят от спешна защита, като например изкуството на грънчарството на народа Чам във Виетнам. Това съобщиха от организацията, която в понеделник стартира разглеждането на кандидатурите за вписване в Списъка.

Председателстван от мароканската столица Рабат, Комитетът за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО трябва да разгледа всички кандидатури до събота включително. А резултатите ще бъдат публикувани в в началото на следващата седмица.

Това е първата присъствена сесия на Комисията, след като предишните две – през 2020 и 2021 г., бяха организирани онлайн заради пандемията от Ковид-19. 

Ще признае ли ЮНЕСКО занаятчийското ноу-хау и културата на франзелата?

Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство, приета през 2003 г., насърчава опазването на знанията и уменията, необходими за традиционното занаятчийство.

Като инструмент за културна дипломация, тя също така възнаграждава „културни практики, предавани от поколение на поколение, като устни традиции, сценични изкуства, социални практики, ритуали и празнични събития, както и знания и практики, свързани с природата и вселената“.

Според дефиницията на ЮНЕСКО нематериалното културно наследство или „живото наследство“ е „наследство от нашите предци, което предаваме на потомците ни“. А придобиването на този статут позволява да се запази наследство, което често е застрашено.

Сред най-значимите заявки тази година попадат:

франзелата (Франция); традиционната блуза с бродерия на рамото (Румъния и Република Молдова); традиционните техники за обработка на чай (Китай); рубабът – централноазиатска лютня (Иран/Таджикистан/Афганистан); популярната песен раи (Алжир); панаирите (Франция и Белгия); културата на чая (Азербайджан и Турция); сливовицата (Сърбия); светлият ром (Куба) и други. 

Ръчно бродираните традиционни ризи от Румъния – също кандидат за включване в Списъка на ЮНЕСКО.

За да избегне спорове, ЮНЕСКО почита преди всичко традициите, практиките и ноу-хауто, които трябва да бъдат запазени. Например, организацията няма да признае, че франзелата принадлежи към нематериалното световно наследство. Ще признае обаче, че „занаятчийското ноу-хау и културата на този тип хляб“ са част от него.

В случая със светлия ром ще бъде взето предвид знанията и уменията на неговите майстори в Куба, а не самата напитка. Колкото до алжирския раи, той няма да бъде включен в списъка като музика. Предвижда се признаването на традицията, свързана с този музикален жанр.

Древното грънчарско изкуство, което народа на Чам пази и до днес.
Традиция, „разказана“ в снимки:

Представяме ви основните стъпки за създаването на традиционни грънчарски съдове от народа Чам във Виетнам. От събирането на глината до изпичането на готовите съдове…

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
27.10.2022

ЮНЕСКО проверява щети на над 200 културни обекта, нанесени от войната в Украйна

Целта е впоследствие да се направят планове за реконструкцията им. ЮНЕСКО документира нанесени щети или пълното унищожаване на 207 културни […]

Прочети още
библиотека 12.04.2021

Нова библиотека ще бъде изградена в обект от списъка на ЮНЕСКО

Представиха проекта за новата централна библиотека в Макао. Тя ще бъде разположена до площада Tap Seac в историческия център на […]

Прочети още