Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Среща на покрива – красив пример за съвременен урбанизъм и архитектура

архитектура

Архитектурата се измерва спрямо миналото – градите в настоящето и се опитвате да си представите бъдещето.

<Ричард Роджърс>

Работата по новостроящия се Музей на изкуствата Qintai, който се очаква да бъде напълно завършен преди края на годината, продължава, а архитектите от Atelier Deshaus не спират да изненадват с решенията си.

Вдъхновени от топографските контури при проектирането на музея, разположен на брега на Лунното езеро в Ухан, в последната фаза на работата си, те създават впечатляващ екстериор на… покрива!

Като взимат предвид местоположението на сградата и по-меката земя отдолу, архитектите решават да намалят възможно най-много общата архитектурна маса, следвайки формата на естествения вълнообразен терен. Отчасти постигат това като потопят част от изложбените площи под земята. И ако подземните галерии създават драматичен фон за бъдещи изяви, то според архитектите е необходимо да създадат и присъствие от страната, обърната към пътя, за да провокират и впечатлят бъдещите посетители. Затова създават стъклена фасада, покрита с футуристичен конзолен покрив, който рамкира главния вход на музея.

Впечатляващото пространство на покрива е решено да бъде функционално и едновременно с това осигурява допълнително пространство за изложби на открито. Белите камъни и матираните метални повърхности са комбинирани с ниска растителност и меки треви, за да създадат успокояваща атмосфера. Рампирани пътеки свързват кафенето на втория етаж на сградата и терасата на покрива, които архитектите се надяват хората да използват дори когато като музеят е затворен.

Всяка сутрин или привечер хората могат да се събират на покрива и да се потопят в уникална художествена атмосфера и пейзаж. Публичността на пространството надхвърля самотния визуален образ на музея, като помества активността на хората върху неговата повърхност.

С мисъл за бъдещето…

Архитектурата на музея като интервенция предефинира градското пространство на южния бряг на Лунното езеро. На запад от музея пространството е запазено за нов градски площад. А той, от своя страна, в бъдеще ще взаимодейства с планираните библиотека и културен център на Ухан.

Какво се крие под покрива?

Главният вход на музея, както и зоните със силни обществени функции, включително творческите културни пространства, са разположени от тази страна, където фино извита навътре фасада създава усещане за заграденост. „Това засилва отвореността на музея и урбанистичността на архитектурата“, обясняват архитектите.

Основната зала, заедно с вълнообразния покрив, създава уникално пространство за изложби. То ще използва мобилни („плаващи“) изложбени стени без да налага ограничение на посетителите или броя на изложените експонати.

За проекта Qintai Art Museum:

Архитекти: Atelier Deshaus

Площ:  43080 кв.м

Очаквана г одина на завършване:  2022

Снимки, фотографи: Fangfang Tian и Shengliang Su.

архитектура

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
музика 28.01.2022

„Домът на унгарската музика“ отвори врати в сърцето на Будапеща

След двегодишно отлагане, Будапеща отвори вратите на новия „Дом на унгарската музиката“, проектиран от известния японски архитект Су Фуджимото. Футуристичният […]

Прочети още
къща 20.01.2022

TECLA: Първата 3D принтирана къща от глина е 100% биоразградима

В Маса Ломбарда, град в Северна Италия, разположен на около 40 км източно от Болоня, двоен купол, наподобяващ плетена кошница, […]

Прочети още