Стадион е оформен като цветето лотос


Фасада, подобна на листата и цветето лотос, се увива около този стадион с 80 000 места. Той е проектиран от  NBBJ и  се намира в централната част на олимпийския спортен център на Ханджоу,  Китай. Стадионът с площ 400 000 квадратни метра е създаден  да напомня за цветята лотос. Те могат да бъдат открити в Западното езеро – обект на ЮНЕСКО за световно културно наследство в Ханджоу, който се слави заради градините и храмовете си.

 

Стадионът е обединен със серия от по-малки спортни съоръжения в Олимпийския спортен център в Ханджоу, също проектиран от NBBJ, включително стадион с 10 000 места за тенис срещи.

„Ханджоу е един от най-живописните градове в Китай. Неговото Западно езеро е прочуто с красотата, елегантността и уникалната си зеленина, казват NBBJ пред Dezeen. Стадионът привлича тази красота като използва водна лилия, наричана още лотос на Западното езеро. След това интерпретира формата в серия от модулни венчелисткови структури, които грациозно обграждат стадиона.“

Основният стадион на комплекса се използва предимно за футболни мачове. Той обаче е проектиран да бъде гъвкав, така че да може да бъде домакин на редица спортни събития, включително и Азиатските игри 2022 г.

Изграден е предимно от стомана с външни фасади и покривна конструкция, изчислени по специален начин от NBBJ. Това е направено, за да се гарантира, че сградата е възможно най-лека и на свой ред да намали материалните отпадъци и въглеродния отпечатък.

NBBJ са оцветили района около стадиона със светли цветове и зелени площи. Озеленяването внася свежест в целия район. Обединява основния стадион с останалата част от комплекса. Опитва се да намали изтичането на вода, както и да се предотврати ефекта от „градския топлинен остров“. „Градски топлинен остров“ е район, който е значително по-топъл от околностите си поради модификацията на земните повърхности.

Олимпийският спортен център в Ханджоу е част от основния план за новия централен бизнес район от южната страна на река Qiantang. Надеждите са той да се превърне в център за отдих. Районът е разработен така, че да се гарантира неговата достъпност за общността през дните без игри. Затова е допълнен с редица търговски площи.

Източник: Dezeen.com, Shao Feng