Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Shimmer – проектът на Kois Associated Architects за ресторант, скрит в хълмистите борови възвишения на Драма, Североизточна Гърция, е носителят на 69-ите годишни награди за прогресивна архитектура ARCHITECT Progressive Architecture Awards 2022.

Разработена като място за почивка и ресторант, огледалната структура е проектирана като част от индустриалния комплекс на международната компания за електрическо оборудване Raycap. Районът, известен със своята разнообразна топография и завладяващ пейзаж, определено допринася за усещането за театралност, към което се стремят архитектите.

С проекта екипът на студио Kois Associated Architects съчетава дизайна си с най-важното 0 функционалността. Виждаме квадратен павилион с плосък покрив, поддържан от тънки пилоти от блестящ метал и структурата му, обвързана в балон от стъкло, което го прави да изглежда сякаш виси над пейзажа.

Shimmer ще заема останалото незастроено по време на фазите на развитие на компанията пространство.

Заобиколена от административни и производствени съоръжения, сградата се явява пресечна точка на трите пътеки през парка на кампуса. След завършване на строителната фаза на комплекса мястото е засадено с дървета и през годините е превърнато в парк. „Тези маршрути първоначално не са били планирани. Те по-скоро се появиха чрез ежедневната циркулация на потребителите, които предпочитат парка като място за събиране. Хората отиват там, за да обядват и да общуват. Ние виждахме тези пътеки като ежедневни и сезонни ритми. Такива, които очертават територия и водят до появата на размерни маркировки върху нея. Видяхме тези пътеки като продукт на човешката дейност. Тази идея ни доведе до творбите от движението „ленд арт“ от 60-те и 70-те години и по-конкретно до ефимерната скулптура на Ричард Лонг, „A Line Made by Walking“ (1967)“, разказват базираните в Атина архитекти.

С техническо ноу-хау и усещане за живописното, Kois създават поразителен архитектурен образ.

Рязкото съпоставяне на естествени обкръжения и чиста геометрична форма е замъглено от внезапното изригване в центъра на павилиона на буйно засадена могила. Хълмистата структура е пронизана от тунел, който води към – и ефективно прикрива – основното ядро ​​на ресторанта, коментират от журито, отличили проекта като най-добрия пример за прогресивна архитектура.

„Искахме да създадем микро територия в рамките на по-широката част на съоръжението и да създадем микро пейзаж в рамките на съществуващия, който съдържа всички качества и атмосфери на мястото в рамките на структура, която действа едновременно като симбиотичен съд и зрително устройство, пропорционално на индивидуалното преживяване“. Това разказват още от Kois Associated Architects за изключителния си проект.

Shimmer е в процес на строителство като се очаква да бъде завършен през 2025 г. Общата му площ е 770 кв. м, а стойността му е изчислена на 4,5 млн. щатски долара.

Визуализации и информация: Architect Magazine и Kois Associated Architects

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
09.02.2021

Нов ресторант в Ню Йорк, дело на българин и французин

Създаден от дизайнера Жулиен Лежар и българина Емил Стефков, собственик на “La Grande Boucherie“, новият ресторант в Ню Йорк си поставя абициозната […]

Прочети още
къщата-пещера 06.03.2021

Kъщата-пещера, вкопана в скалите на Серифос

Архитекти на къщата-пещера са гръцкото студио Mold Architects. Те създават една наистина различна къща, като я вграждат в скалист хълм на остров Серифос. А огромните стъклени отвори […]

Прочети още