Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Стъклото среща камъка: Valley от MVRDV отваря врати

През последните двадесет години кварталът Zuidas в Амстердам се превърна в основен международен бизнес център. А развитието на Valley – впечатляващ комплекс със смесено приложение, проектиран от MVRDV, е част от целта на града да го превърне в по-пригодна за живеене среда. В цялостна завършена градска зона, готова да посрещне все повече жители и необходимостта от допълнителни обществени съоръжения през следващото десетилетие.

Името на проекта – Valley (долина, англ.) е вдъхновено от обществено достъпната терасирана долина, която се простира между трите кули.

Разработен за EDGE Technologies, проектът със смесено предназначение от 75 000 квадратни метра включва 200 апартамента, множество магазини и търговски площи, седем етажа офис помещения, културни институти и творчески център, както и триетажен подземен паркинг с 375 паркоместа.

От нивото на улицата по пешеходна пътека – простираща се покрай търговските обекти, тераси и покривни градини – се стига до централната обществено достъпна зона на Valley, която се простира през подиума на сградата, на 4-ти и 5-ти етаж и заобикаля централната кула.

Точка на пресичане: фасадата

Като отразява корпоративната среда чрез отразяващата стъклена външна фасада, дизайнът визуално се свързва с непосредствените си съседи (други бизнес сгради в търговския квартал на Амстердам). В пряк контраст с това, вътрешната фасада се определя от поредица от грапави каменни тераси, еркери и балкони към жилищата, облицовани с естествен камък, с автоматично хидратирани насаждения с различна височина, добавящи зеленина към фасадите. Формата наподобява именно долина (valley, англ.). Едновременно с това параметричния подход на архитектите оптимизира оформлението на сградите, отчитайки необходимото количество светлина и нужната поверителност.

С големите си насаждения, покриващи сградата в растителност, се внася усещане за човешки мащаб в обема, казват от MVRDV. Чрез тази противоположна обработка на фасадите се изразява двойствеността на получения обем, който напомня на издълбан блок:

Корпоративното срещу жилищното. XL срещу човешкия мащаб.

Проектът отговаря и на изискванията за озеленяване на квартала. Зелените площи са проектирани от ландшафтния архитект Пиет Удолф, който се фокусира върху възможността да има целогодишен зелен вид.

Valley е и един от десетте проекта, номинирани за тазгодишната награда за архитектура на Амстердам – Amsterdam Architecture Prize, организирана от Arcam – архитектурния център на нидерландската столица. А журито го определи като „привличащ погледа“ проект.

Комплексът вече е домакин на първите си наематели и предстои да отвори врати за обществеността на 8 юли.

Всички снимки: MVRDV, Фотограф: ©MarcelSteinbach

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Архитект Луков 21.02.2022

Арх. Станислав Луков: Архитектурата трябва да се впише в средата, а не обратното

Поводът да се срещнем с архитект Станислав Луков бе новооткритият пешеходен мост в града, по-известен сред местните като “Пеперудата”. Разбира […]

Прочети още
17.01.2022

„Визионерската долина“ на MVRDV в Армения

MVRDV ще превърнат долината Гагарин (кръстена на известния космонавт) в Армения в зона, предназначена за устойчиво земеделие и екотуризъм. Проектът […]

Прочети още