България е на 59% от стандарта в ЕС


Стандартът на живот в България е 59% от средния за ЕС, обявиха от Евростат.

Това означава, че купуваме храна, дрехи и коли, ходим на почивка, ресторант, кино и театър с 41% по-малко от средния жител на ЕС. Като по реално индивидуално потребление сме на последно място в Общността.

Точно пред нас е Хърватия, където стандартът на живот е 66% от средния за ЕС, а на третото място в дъното на класацията е Унгария с 67%. Румъния, с която е по-практично да се сравняваме, отколкото с най-развитите страни в Западна Европа, е седем позиции преди нас в класацията, като там реалното потребление на хората е 79% от средното за ЕС. Нивото на потребление на жителите в Румъния и Полша е едно и също, показват данните на Евростат.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в Полша е по-голям отколкото в Румъния. Но тъй като цените в Румъния са по-ниски се оказва, че стандартът на живот в двете страни е еднакъв.

У нас БВП на човек е само 53% от средното ниво за ЕС. Но тъй като и цените на някои стоки и услуги са по-ниски, реалното ни потребление достига 59% от средното за Общността.
Най-високо е реалното потребление на жителите на Люксембург. To e с 35% над средното ниво за ЕС. На второ място е Германия с 23% над средното, а на трето е Австрия с 18% отгоре. Оказва се, че австрийците купуват точно два пъти повече стоки и услуги от нас.

Източник: cross.bg