Стар кран се превърна в спа център


Въпреки че облекчаването на стрес идва под много форми, то едно място за релакс е много по-различно от другите. Представете си да седите в сауна и то висяща над водата? Можете ли? Е, представете си го, защото изглежда това ще е новата тенденция в дизайна на спа центрове. Датската фирма Arcgency преустрои бивш кран за въглища в The Krane – многоетажна конструкция, изпълняваща функцията на спа център, който се намира на индустриалното пристанище в Копенхаген.

Кранът е седял с години в индустриалното пристанище на Нордхавн. Проектът за творческото преобразяване на устройството е съвместен проект между собственика Клаус Кастберг и архитекта Mads Møller от Arcgency, който иска да превърне стария кран в полезно място за обществото.

Първият етаж на крана е преобразуван в остъклено място за срещи, наречено Glass Box. На втория етаж са разположени успокояващ спа център и тераса с невероятна гледка към града, а на последния етаж гостите могат да се насладят на успокояващо фоайе и допълнителна тераса, която гледа към водата.

Взимайки предвид индустриалната история на крана, структурата е изцяло покрита с черно, както вътрешно, така и външно. Монохромната цветова схема е използвана за намаляване на отвличането на вниманието, умишлено поставяйки единствения фокус върху красивите 360-градусови гледки към пристанището.

Møller обяснява, че монохромната цветова схема е вдъхновена от новата употреба на крана като място за релаксация. „Всичко това е част от визията, където фокусът е интегрирането на усещания – гледка, звук и атмосфера. Кранът включва 360-градусови гледки към пристанището и градът. Естествената светлина пряко засяга как се чувстваме в пространството и нашето щастие като цяло. Така че ние оптимизирахме вътрешността, за да уловим естествената дневна светлина и да настроим сцената за изгледа на водата отвън. “

Източник: Inhabitat.com