Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

Стара къща с нов интериор – шикозно очарование в Прага

Архитектите Вероника Панкова и Лукаш Укса наскоро завършиха впечатляващия интериор на апартамент, намиращ се в стара къща от 1919 г. в Прага. Сградата е по проект на архитекта Отакар Новотни и се смята за един от примерите на чешкия архитектурен кубизъм.

Преди архитектите да се заемата с проекта, мястото е било изоставено от дълги години, а състоянието му – повече от плачевно. Поставят си задачата да го преобразят така, че да запазят стила на къщата и нейния характер, но без да „връщат“ интериорния дизайн сто години назад. Напротив – реновираният дом трябва да предлага всички удобства и функционалности на настоящия стандарт на живот.

Основната работа по реконструкцията на апартамента е промяна, корекция на разпределението му. Жилището е било съставено от малки и свързани помежду си стаи, неподходящи санитарни възли, неудобно отделена от трапезарията и основната жилищна част кухня и др. С внимателни интервенции в неносещите конструкции успяват да постигнат функционално и открито жилищно пространство, с минималистично антре със зимна градина и обособяване на две спални, едната от които е със самостоятелна баня.

Реновирано „наследство“

И преди и сега целият интериор е решен с естествени материали в земни и приглушени тонове, преплетени с едроформатен естествен мрамор, който се появява върху плочките под душа, зад ваната, по тоалетните, зад кухнята, но и на пода на зимната градина или като табла на страничната масичка на дивана. …

Използването на опушен дъб също е един от основните акценти в жилището – присъства на пода и в мебелите, комбиниран с дъб, оцветен с черно масло, за да изпъкне естественият рисунък на дървото. Тонирането на пода и мебелите се прави поотделно, така че крайният отпечатък да е възможно най-точен.

Третият елемент

Третият елемент в интериорния дизайн е месингътът. За концепцията на стените архитектите Вероника Панкова и Лукаш Укса черпят вдъхновение от фасадата на къщата и детайлите на парапетите на вътрешното стълбище. Острите месингови линии се появяват върху детайлите на тапицираните табли зад леглата, върху дървената стена на входното антре и др. Архитектите признават, че са положили доста усилия, за да се съчетаят всички елементи в един цвят на метала, независимо дали става дума за ключове и контакти, лампи, металните дръжки на мебели или смесителите в баните.

Единствените запазени месингови детайли в „наследения“ интериор са под формата на обков на оригиналните прозорци и входни врати. Затова архитектите решават да ги ремонтират и да изработят наново оригиналните месингови дръжки по запазения модел.

Концепцията на стените е вдъхновена от фасадата на къщата и детайлите на парапетите на вътрешното стълбище, остри линии се появяват върху детайлите на тапицираните плочки зад леглата, върху дървената стена във входното антре, която съдържа врата на спалнята и отделна тоалетна. Мотивът се преплита допълнително в стъкления стикер на зимната градина, но и в избора на плат за завесите.

Въпреки че апартаментът е с полезна площ от 108 квадратни метра, той изглежда значително по-голям. А за това помогна фундаменталната промяна на оформлението, при която всекидневната е свързана с кухнят. Макар донякъде преобладаващите тъмни тонове след това визуално да свиват апартамента, сполучливата дизайнерска комбинация го прави уютен и топъл.

Високите тавани са един от големите „бонуси“ на жилището, които архитектите приветстват.

Проект: Реконструкция на апартамент в Прага, Република Чехия

Архитекти: LOUER CZ | Lukáš Uxa (www.louer.cz)

Снимки/фотограф: Tomas Dittrix (www.louer.cz)

План на проекта:

интериор

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

сянката на вятъра 02.11.2021

„Сянката на вятъра“: пасивна къща от Нова Зеландия

„Сянката на вятъра“ е нашето предложение за име на тази впечатляваща къща от Нова Зеландия, макар архитектите от Rafe Maclean […]

Прочети още
интериор 12.10.2021

Полъх от Адриатика: стари каменни стени в нов интериор

Оригинални каменни стени, мека цветова гама и адриатически нюанси превръщат тази историческа къща, разположена в стария град на Пераст в […]

Прочети още